»Od septembra 2010 do takrat, ko je podjetje šlo v stečaj, nismo dobili plačila, niti dodatkov in regresa. Prav zato smo vztrajali v Sežani v apartmajih Hypo Leasinga, nekateri polnih 25 mesecev. Tudi od slovenske države smo takrat pričakovali, da bo naredila konec novodobnemu suženjstvu. Pa od tega ni bilo nič. Ibrićič je kmalu ustanovil novo firmo v Kopru – Mongrad – in prek nje delavce vabil na delo v Avstrijo. Nekateri so mu nasedli, večina pa se jih je po treh mesecih vrnila v Slovenijo, saj so v Avstriji delali za borih 100 evrov na mesec,« pripoveduje Beganović, ki trenutno na težko prislužen denar čaka v Ljubljani.

»Trikrat sem dobil delo, vendar so me vedno odpustili, ko so izvedeli, da sem se boril za pravice zaposlenih v Gratimu. Zdaj dobivam socialno pomoč v višini 265 evrov. Samo za stanovanje in nujne položnice moram plačati 110 evrov na mesec. Nisem prišel v Slovenijo po socialno pomoč, ampak bi rad delal in zaslužil za življenje,« dodaja Beganović in pove, da je doslej dobil iz jamstvenega sklada namesto trikrat le enkrat izplačanih 640 evrov.

Beganović nam je tudi povedal, da je po odvetniku vložil tožbo za povrnitev denarja. Odvetnik Gorazd Gabrič iz Sežane je potrdil, da je proti Gratimu in proti lastniku Mesudu Ibričiću vložil tožbo za izplačilo neizplačanih plač, regresa in odpravnine v imenu Huseina Beganovića v skupni višini 28.366 evrov. Prav tako je vložil tožbo v imenu delavca Dragoslava Savića, in sicer za izplačilo dobrih 9500 evrov. V odvetniški pisarni so nam še povedali, da so v obeh tožbah zahtevali uveljavljanje osebne odgovornosti lastnika in zastopnika Mesuda Ibričića za neporavnane obveznosti do obeh delavcev.

»Zdaj me preganja tudi Hypo Leasing, ki zahteva denar za bivanje v apartmajih v Sežani. Denarja nimam, naše bivanje naj bi Hypo Leasing stalo skoraj 30.000 evrov. Ko smo se morali izseliti po nalogu višjega sodišča, smo za stanovanje za bivanje prosili sežansko občino. Vendar ni prišlo do dogovora. Napovedali smo tudi šotorjenje pred občino, vendar smo od te namere odstopili,« se spominja Beganović, ki Slovenije ne namerava zapustiti do konca stečajnega postopka, saj bi v nasprotnem primeru verjetno izgubil vse možnosti za vračilo prigaranega denarja.