»Letošnji dan odprtih kleti je kar vikend odprtih kleti«, je povedala organizatorka Petra Rutar, ki vodi briško vinoteko na gradu Dobrovo. Dodala je, da bodo briški vinarji obiskovalce z veseljem popeljali skozi kleti, pokazali kje in kako pridelujejo vino, ob kozarčku pokramljali o letnikih, ki so za nami, in tistih, ki še prihajajo.

Informacijsko središče bo v vinoteki Brda, kjer bodo lahko obiskovalci za 12 evrov kupili vstopnico – kozarec z vrečko – in z njim poskusili več kot 70 različnih vin. Prijazni domačini jim bodo ponudili tudi prigrizke. Z nakupom kozarca pa bodo sodelovali v dobrodelni akciji, saj bodo organizatorji del sredstev namenili osebam po poškodbi glave v okviru Varstveno delovnega centra Nova Gorica.

Kolesarski maraton

Vikend odprtih kleti tokrat sovpada tudi z nedeljskim desetim pohodom od Češnje do češnje - zborno mesto bo med 8.00 in 9.30 pred vinsko kletjo na Dobrovem. Pripravili bodo dva pohoda in na 12,5 ter 16,5 kilometra. Še bolj odmevna prireditev pa bo sobotni 19. kolesarski maraton od Ljubljane do Dobrovega, kjer ob lepem vremenu organizator (Vinska klet Goriška Brda) pričakuje več kot 1300 ljubiteljev rekreativnega kolesarjenja. Tokrat bodo ob podelitvi priznanj in nagrad na prostoru pred briško vinsko kletjo uradno predstavili vina prenovljene linije Villa Brici Light, vsi obiskovalci dneva odprtih kleti pa bodo novost lahko tudi poskusili.

Vino z manj alkohola

»Villa Brici Light so lažja, sadno dišeča in bolj osvežujoča vina, ki so vse bolj priljubljena in zaželena tudi v svetu. Poskušamo zadovoljiti željam kupcev, tako vinskih sladokuscev kot tistih, ki iščejo lažje razumljiva in lahkotnejša vina za spajanje z vsakodnevnimi obroki ter zdravju prijaznejše alternative. Združili smo prednosti zgodnje trgatve in inovativne tehnološke rešitve,« je novost predstavila Neja Škrinjar iz vinske kleti Goriška Brda. Villa Brici Light ima zmerno alkoholno stopnjo (10,5 %), poln okus in sortne značilnosti. »Nova linija je zmagovalna kombinacija svežega in sadnega okusa in nižje kalorične vrednost,« še dodajajo v briški kleti.