Izvirna slovenska slikanica je Zupanova pravljica o črnem šejku

Naziv izvirna slovenska slikanica 2012 za nagrado Kristine Brenkove si je letos prislužila knjiga Pravljica o črnem šejku z rdečo rožo Vitomila Zupana z ilustracijami Damijana Stepančiča. Slikanica je čisti ustvarjalni presežek, nastal iz intimne potrebe po ljubezenski izpovedi, ki osupne s svojo pripovedno močjo, piše v utemeljitvi nagrade. Zupan je pravljico napisal leta 1938 kot novoletni dar za svojo ljubljeno Niko, kasneje ženo, a ji je tedaj ni uspel izročiti. Ročno izdelano knjižico, ki jo je tudi sam ilustriral, je zvezal z zlato vrvico, jo shranil v škatlico ter jo v času partizanščine nosil s seboj po frontah. Knjižica je nato prišla v roke pesnici in esejistki Ifigeniji Simonović, ki jo je nato izročila v hrambo Narodni in univerzitetni knjižnici ter v prepis založbi Miš.Pri založbi so k sodelovanju povabili Stepančiča, ki je Zupanovo zgodbo postavil v čas perzijskih miniatur, navdih za ilustracije pa črpal iz kulturne tradicije islama.

Literarna nagrada vstajenje za leto 2011 Marjanu Pertotu

Prejemnik 49. zamejske in zdomske literarne nagrade vstajenje za leto 2011 je Marjan Pertot. Nagrajen je za knjigo Lepa Vida ob Srebrni reki, ki je lani izšla v sozaložništvu založbe Mladika, Knjižnice Dušana Černeta in Slovenskega gledališkega muzeja. Delo osvetljuje kulturno delovanje prvih slovenskih priseljencev v Argentini v 19. stoletju. Pertotovo delo temelji na dolgotrajnem zbiranju podatkov in opisu gledališkega poustvarjanja ne glede na ideološko in politično usmerjenost skupin, ki so vse od leta 1882 bogatile in ohranjale kulturno življenje Slovencev, v glavnem primorskih emigrantov v Argentini, je zapisala komisija v obrazložitvi.

Roman Stanke Hrastelj Igranje vabi s polic knjigarn

Pri založbi Mladinska knjiga je izšel romaneskni prvenec Stanke Hrastelj Igranje, za katerega je avtorica prejela nagrado modra ptica. V romanu je Hrasteljeva predstavila zgodbo Marinke, slehernice, ki zboli za shizofrenijo. Z razpisom za nagrado modra ptica, ki ga je Mladinska knjiga prvič objavila lani, so iskali kakovosten in komunikativen roman. Lanska petčlanska žirija je obe odliki prepoznala v romanu Igranje, ki kljub temu, da se spopada s težko tematiko shizofrenije po besedah urednice Nele Malečkar ostaja zračen, lahko berljiv, na robu med tragičnim in smešnim, z veliko komičnih elementov.

Izšla prva slovenske monografija o tajnem londonskem paktu

Dolgoletni novinar Uroš Lipušček je predstavil prvo slovensko monografijo o tajnem londonskem paktu z naslovom Sacro Egoismo, Slovenci v krempljih tajnega londonskega pakta 1915, v kateri so podrobno predstavljena pogajanja med državami na strani antante in Italijo sredi prve svetovne vojne. Slovenija je z omenjenim paktom po besedah avtorja izgubila tretjino slovenskega ozemlja in vse do druge svetovne vojne tudi četrtino slovenskega prebivalstva. Je "začetek vsega gorja Slovencev v prejšnjem stoletju". Lipušček je pri večletnem pisanju monografije, ki obsega 512 strani, napisana pa je v tekočem in pripovednem slogu, uporabil doslej še neuporabljene dokumente in diplomatsko gradivo.