Na dopisnici med drugim piše: »Ti vaši zombiji in levi fašisti se lepo enačijo z vsemi morilskimi potomci!«, društvo PEN je označeno kot »svinjsko, morilsko, udbovsko«.

»Ni prvič, da sem prejel grozilno pismo in tega ponavadi nikoli nisem resno jemal. Doslej sem podal zgolj eno samo prijavo policiji, in sicer tedaj, ko je bilo zagroženo tudi mojima otrokoma. Tokrat pa sem vzel dopis resno, ne v smislu ogroženosti, ker se ne bojim, da bi se utegnilo dejansko kaj tudi zgoditi, ampak zato, ker se mi zdi skrajno neprijetna povezava polemike v PEN okoli izključitve Janeza Janše in Hude jame,« je za STA povedal Novak.

Vse to pisanje je po njegovih besedah nedvomno povezano z mnogimi napadi Reporterja in Demokracije na njegovega očeta, ki je bil partizan. Z zelo grobimi izrazi so, tako Novak, napadeni tudi drugi kolegi iz PEN. »Zelo sem prizadet zato, ker sam zločin v Hudi jami, kakor tudi druge izvensodne poboje, globoko obsojam in se mi zdi povsem neprimerno, da se tako tragične zadeve uporabljajo pri tovrstnih polemikah,« je dodal.

Sovražni govor je treba ustaviti in sankcionirati

Novaku se zdijo pritiski preko obtožb, ki se pojavljajo v pismu, pa tudi drugih očitkov, ki jih je bil deležen, da si je na primer prigoljufal slovensko državljanstvo in da je izdajalec, nesprejemljivi. »To je sovražni govor, ki ga je po mojem mnenju, kljub temu, da sem načelni zagovornik svobode izražanja, treba ustaviti in tudi sankcionirati,« je poudaril literat in prevajalec.

Novak se je zato obrnil na policijo, ki bo, kot je dejal, zadevo predala okrožnemu javnemu tožilstvu, to pa bo presodilo, ali pri zadevi obstajajo znamenja kaznivega dejanja. Kljub vsemu pa upa, da se bo situacija umirila, »ker postaja vzdušje v naši deželi počasi neznosno«.

Novak z dopisnico seznanil tako kolege iz Slovenskega PEN kot tudi vodstvo Mednarodnega PEN

Na Bledu te dni poteka 45. mednarodno srečanje pisateljev, na katerem je zbran sam vrh Mednarodnega PEN. Novak je za STA še povedal, da bo z dopisnico seznanil tako kolege iz Slovenskega PEN kot tudi vodstvo Mednarodnega PEN: »Seveda bom razložil ozadje tovrstnih napadov, a bom pri tem pazil, da s to neprijetno temo ne bom kalil sicer zelo delovnega in plodnega literarnega srečanja.«

Novak je udeležence srečanja pisateljev na Bledu z dopisnico seznanil pred pričetkom današnjega popoldanskega dela srečanja. Vendar predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan danes o tem ni želel obširno govoriti. Kot je na kratko povedal za STA, so deležni številnih tovrstnih groženj, ki prihajajo s strani neuravnovešenih oseb, zato jim ne želijo posvečati veliko pozornosti. Prav tako to ne vpliva na delo pisateljev in slovenskega PEN, je zagotovil.