Murakami je na Japonskem nazadnje javno nastopil leta 1995 v sklopu branj, organiziranih ob potresu, ki je z zemljo zravnal večji del mesta Kobe, so poročali japonski mediji.

Seminar v Kjotu, ki se ga bo pisatelj udeležil, bo zaznamoval ustanovitev nagrade, posvečene kliničnemu psihologu Hajaou Kawaiju (1928-2007), Murakamijevemu dobremu prijatelju. Hkrati pa bo sledil izidu pisateljeve nove knjige, napovedane za 12. april.

Nova Murakamijeva knjiga bo v japonščini naslovljena "Shikisai wo Motanai Tasaki Tsukuru to Kare no Junrei no Toshi", kar v prevodu pomeni Brezbarvni Tsukuru Tasaki in leto njegovega romanja. Po objavi datuma izida knjige so pri japonskem Amazonu zabeležili kar 10.000 rezervacij dela v 11 dneh.

Pisatelj, ki živi med ZDA in Japonsko, ima po vsem svetu številne oboževalce, ki častijo njegovo lirično in nadrealistično prozo, v kateri so mnogokrat pod drobnogledom Japonci, ki živijo na robu homogene družbe. Murakamijeva dela so prevedena v skoraj 40 jezikov. V slovenščini so med drugim na voljo romani Norveški gozd, Kafka na obali in Ljubi moj sputnik ter trilogija 1Q84.