V Kobaridu so ob obisku predsednika države Boruta Pahorja včeraj odprli nove prostore vrtca in glasbene šole. Kobarid je novi vrtec dobil po skoraj 40 letih, dosedanji povsem dotrajan s tankimi in prepišnimi stenami je bil namreč zgrajen po potresu leta 1967. Občino Kobarid je naložba v mlade stala dobrega 2,2 milijona evrov, dober milijon in pol tega denarja jim je zagotovila država. Županja Darja Hauptman je prepričana, da vrtec prihaja ob pravem času, saj se rodnost v občini že peto leto zapored zvišuje.

Nekaj čez sto malčkov se bo že v prihodnjih dneh igralo v novih igralnicah lesenega nizkoenergetskega in potresno varnega vrtca. Med gradnjo so skupaj z osnovnošolci dobro opravili test iz sobivanja. Skupno 254 učencem se je namreč v razredih pridružilo še 108 predšolskih otrok. Odslej bo v vrtcu prostora za šest skupin, vsaka igralnica bo imela tudi svoj zunanji atrij. Ravnateljica Osnovne šole Kobarid Melita Jakelj je prepričana, da vrtec s tem pridobiva predvsem otrokom prijazne prostore. Demografski trendi v občini so dobri, zato je to naložba predvsem v prihodnje generacije, je prepričana. Lani se jim je namreč po dolgem času prvič zgodilo, da v vrtec niso mogli sprejeti vseh vpisanih otrok. Borut Pahor pa je odprtje pospremil z besedami, da Sloveniji ni treba zardevati zaradi infrastrukture v javnem šolstvu, a da moramo to znati tudi ohraniti. Zato je še posebej čestital županom po Sloveniji, ki kljub krizi najdejo denar za tovrstne naložbe.

V zgornjih mansardnih prostorih vrtca je novih šest učilnic in spremljevalnih prostorov dobil tudi oddelek Glasbene šole Tolmin. Glasbeniki imajo po številni selitvah trenutno pouk v Domu Andreja Manfreda in na osnovni šoli, muziciranje v novih prostorih pa bodo začeli jeseni z novim šolskim letom. »V Kobaridu imamo največji oddelek, imamo kar sedemdeset otrok, poučujemo pa jih pet različnih inštrumentov,« je pridobitve vesela ravnateljica glasbene šole Maja Klanjšček. no