Strah je imel pred včerajšnjimi kvalifikacijami na evropskem prvenstvu v gimnastiki v Sofiji velike oči. Slovenija je namreč začela svoje nastope že v dopoldanskem času, kar zadeva najvidnejše predstavnike, pa je svoje delo opravila z odliko. Najprej je slovenski tabor z izvedbo na konju z ročaji nasmejal Sašo Bertoncelj, ki je prejel oceno 15,366, dobro uro kasneje pa še Mitja Petkovšek na bradlji. Ljubljančan je prejel oceno 15,633, ki sta jo izmed telovadcev presegla le sijajni Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,900), ki je svoje mojstrstvo pokazal tudi prejšnji mesec na tekmi svetovnega pokala v Ljubljani, kjer je prepričljivo ugnal mednarodno konkurenco, in Romun Barbecar (15,658).

»Mitja je naredil res lepo, vrhunsko izvedbo, ki jo je bilo užitek spremljati. Le pri doskoku je naredil manjši poskok. Dokazal je, da je telovadec za velika tekmovanja,« so bile prve besede slovenskega gimnastičnega selektorja Sebastijana Piletiča. »Če je bila Mitjeva sestava njegova najlepša letos? Po mojem je bila tista, ki jo je izvedel na tekmi svetovnega pokala v Osijeku, še boljša. Bolj nas veseli, da je Mitja ob pravem času zelo dobro pripravljen in predvsem motiviran. Še vedno ima nekaj rezerve, saj lahko kvalifikacijsko sestavo nadgradi z dvema desetinkama težjo vajo. Kako se bo odločil v finalu, je nemogoče napovedati. Odvisno bo od tega, kateri po vrsti bo šel na orodje ter kako bodo pred njim izvedli sestave največji tekmeci. Ne dvomim, da se bo odločil prav,« je v superlativih o 37-letnem telovadcu govoril Piletič.

»Na konju z ročaji so imeli sodniki izjemno strog kriterij. Sašo je naredil res majhno napako in so ga močno 'porezali'. To sicer ni problem, če se bodo držali enakega kriterija pri vseh telovadcih,« je bil po dopoldanskem nastopu sprva malce pazljiv Piletič, v nadaljevanju dneva pa je postajalo jasno, da bo izvedba Škofjeločana brez težav zadostovala za uvrstitev v nedeljski finale. Od Bertonclja so namreč v kvalifikacijah prejeli višjo oceno le Britanec Whitlock (15,966), Hrvat Ude (15,666) in Madžar Berki (15,5).

Vodstvo slovenske reprezentance pa ni imelo razloga, da bi tudi druge slovenske nastope ocenilo s pozitivno oceno. Želje po vidnejši ekipni razvrstitvi, boljšemu mnogoboju Alena Dimica ter višjima uvrstitvama Dimica na bradlji in Roka Klavore na parterju, so se kmalu razblinile. Še na najboljši poti je bil Klavora, a je naredil napako pri zadnji diagonali, ki ga je stala precej višje ocene kot 13,566. »Druge nastope lahko ocenimo kot slabe. Na konju z ročaji je Žan Žunko padel z orodja, Dimic je naredil napako pri seskoku. Na krogih smo bili solidni, a vemo, da na tem orodju nismo sposobni dosegati vidnejših uvrstitev. Preskok je bil stabilen, a brez presežkov. Na bradlji je svoje delo opravil le Mitja. Na drogu je bilo spet preveč 'kiksov', na parterju pa sta Alen in Žan svoji sestavi izvedla po svojih zmožnostih, žal pa je storil napako Rok,« je povzel slovenske nastope v ekipni konkurenci Piletič, ki tudi ni imel razloga za zadovoljstvo po videnem v mladinski konkurenci. »Naša pričakovanja so se izkazala za upravičena. Peter Lampret je bil na krogih najbližje uvrstitvi v finale, a je za njim zaostal za tri desetinke, kolikor je bilo gotovo še rezerve v njegovi sestavi. Kar zadeva ekipni uspeh, pa je bil slab,« je sklenil Piletič.

Whitlock je najvišji oceni na konju z ročaji dodal tudi najboljši zbir na parterju (15,6), na krogih je bil prepričljivo najboljši Rus Abliazin (15,766), ki je prejel najvišjo oceno tudi na preskoku (15,233), na drogu pa je bil razred zase Nizozemec Zonderland (15,866), potem ko je za več kot sedem desetink ugnal najbližjega zasledovalca Nemca Hambüchna.