Motiv Pfizerja za prevzem AstraZenece je poleg stroškovne učinkovitosti in dostopa do novih zdravil za raka tudi v zniževanju davčne stopnje. S prenosom sedeža podjetja iz ZDA v Veliko Britanijo, ki ima nižjo davčno stopnjo, bi se namreč bistveno znižal davek na dobiček. V tem tednu je Pfizer dal svojo končno ponudbo za prevzem v smislu »vzemi ali pusti«, vredno okoli 85 milijard evrov, ki jo je AstraZeneca gladko zavrnila, češ da ne odraža poštene vrednosti podjetja. Zavrnitev ponudbe je negativno vplivala na borzni tečaj AstraZenece, ki je v ponedeljek strmoglavil za dobrih 11 odstotkov. Pfizer bo na tej točki morda nadaljeval prejšnje načrte, da podjetje razdeli na dva dela (patentirana zdravila in starejše produkte), omenja pa se tudi možnost prevzema podjetij Merck & Co. ali Bristol-Myers Squibb Co., ki podobno kot AstraZeneca eksperimentirajo z novo generacijo zdravil za raka in imajo s Pfizerjem že razvit neki partnerski odnos. Velik problem je, da s tema podjetjema Pfizer ne bo imel davčnih ugodnosti, ki bi jih prinesel prevzem AstraZenece.

Druga večja prevzemna zgodba, ki je v tem tednu dobila končno obliko, pa je načrtovan prevzem ponudnika televizijskih in kabelskih storitev DirecTV s strani telekomunikacijskega giganta AT&T v vrednosti 48,5 milijarde dolarjev. Ponudba je dana delno v denarju (28,5 dolarja) preostanek v višini 66,5 dolarja pa v delnicah podjetja AT&T. Prevzem bo omogočil podjetju AT&T kombiniranje obstoječih paketov mobilne in fiksne telefonije ter internetnih storitev s ponudbo satelitske televizije. Objava prevzemne cene v tem tednu ni vplivala na rast tečaja delnic DirecTV, saj so tečaj delnic dvignile že govorice o prevzemu v začetku maja.

Prevzemne zgodbe, ki jih v letošnjem letu ni bilo malo, potrjujejo ugibanja z začetka leta, da bo letošnje leto prevzemno aktivno. V mnogih globalnih podjetjih so se namreč nakopičile zaloge denarnih sredstev, ki jih morajo podjetja investirati v prevzeme, organsko rast, odkupe lastnih delnic ali izplačati v obliki dividend. Vse to pa kaže na podporo delniškim trgom v bližnji prihodnosti.