Poglejmo na slovensko obalo, kjer hipotetično stoji najbolj luksuzna sušilnica sadja, ki se ponaša tudi z luksuznim pogledom na Jadransko morje. Zaradi ne povsem jasnega lastništva hipotetične sušilnice lastnika ne bomo imenovali. Da pa bo pripoved lepše tekla, mu recimo gospod Vitoslav. Gospod Vitoslav bi za legalizacijo svoje sušilnice najel najboljšega odvetnika. Ta bi preučil osnutek zakona in pripravil predlog za legalizacijo hipotetične sušilnice na kakih 588 straneh. Zatrjeval bi, da gre pri gradnji zgolj za manjša neskladja, saj da objekt res lahko služi kot sušilnica sadja. To naj bi zagotavljale klimatske naprave v vseh etažah, prav tako bi za sušenje sadja lahko služila finska savna, ki je del manjšega velneškega centra, ki je, investitor se resnično kesa, nastal nekoliko mimo gradbenega dovoljenja. Pravzaprav je edini del sušilnice sadja, v kateri ni mogoče sušiti sadja, manjši olimpijski bazen.

S tem bi gospod Vitoslav državne uradnike postavil pred nepremostljivo oviro: hipotetično sušilnico bi si morali ogledati v živo. Vemo, da je inšpektorjev premalo in tudi službenih avtomobilov jim menda primanjkuje. Upravne enote domnevno imajo avtomobile, a nimajo denarja za potne stroške uslužbencev...

Na sosednji parceli, le streljaj od hipotetične sušilnice sadja, pa stoji hipotetična lopa za orodje. Ob njej je nekaj gredic z bučkami in paradižnikom. Ima pogled na Jadransko morje, četudi ne tako luksuznega, saj ne premore manjšega olimpijskega bazena. Hipotetična lopa za orodje tudi nima manjšega velneškega centra, premore pa zato posteljo (delo na vrtu človeka utrudi), hladilnik (po delu na vrtu si človek zaželi hladne pijače), štedilnik (po delu na vrtu je človek lačen) in TV-sprejemnik (po delu na vrtu si človek želi razvedrila). No, prav to skromno lopo bodo inšpektorji nekega sončnega dne, medtem ko bodo uradniki premlevali 588-stranski dopis odvetnika gospoda Vitoslava, podrli še pred malico. Za to jim še buldožerja ne bo treba najeti in bodo tako ostali znotraj mesečnega budžeta.

Poanta? Hipotetični revež s svojo lopo bo nastradal, hipotetični gospod Vitoslav pa bo obdržal svojo sušilnico sadja? Morda na prvi pogled, a lastnik lope si za denar, ki ga bo gospod Vitoslav porabil zgolj za najboljšega odvetnika, lahko zgradi dve novi lopi, ob njiju pa še zidani žar in manjšo garažo za frezo (od svaka). In tako bo na koncu zgodbe le – še več črnih gradenj.