Nastop Mulatuja Astatkeja lahko zaradi pečata, ki ga je pustil v svetovni glasbi (in z njo ne mislimo »world music«), po pomembnosti mirne vesti uvrstimo v zgodovinski niz tistih nastopov glasbenikov na naših odrih, ki znajo upravljati zahtevno veliko formo. Poglejmo, kaj zajema zgodovinski spomin: Sun Raja in njegovo Arkestro, orkestre salse od Tita Puenteja do Oscarja D'Léona, Mika Westbrooka in njegov orkester Rossini, Vienna Art Orchestra, Moiré Music Orchestra Trevorja Wattsa, orkester Makuz Györgyja Szabadosa, bende sinov Fele Kutija in dakarski orkester Baobab. To je kar impozanten seznam, ki še zdaleč ni popoln. Priča pa o tem, da orkester kot glasbeni in socialni organizem, ki ga je povrhu vsega ekonomsko težko vzdrževati, živi in je še zmerom izjemno atraktivna forma.

Astatke je upravičeno zaslovel kot oče etiopskega jazza, v katerega je vnesel popularne ameriške elemente, občutljiva razmerja med kolektivom in posameznikom v jazzu, gibkost latinskoameriških zabavnih orkestrov med strogo formo in navdihi solistov. Ko je to svojo izkušnjo s študija in muziciranja v ZDA prenesel na etiopska tla in jo cepil na lokalno tradicijo in razmere, je nastala nova, originalna kreolizirana oblika, o kateri pričajo znameniti posnetki njegovih bendov, krajših pesmi in daljših skladb iz sedemdesetih let; tega obdobja se je prijela oznaka zlata leta etiopskega jazza.

Sketches of Ethiopia je album, ki je precej značilen za Astatkejeva zadnja leta. Albumi in skladbe nastajajo v glavnem na zahodu, mojster sodeluje z različnimi skupinami, ki izvajajo njegove komade in realizirajo njegove ideje. Toda avtorski podpis, čudovita sposobnost narediti dober afriško intonirani pop komad ali pa večplastno, razgibano daljšo jazzovsko suito s podloženim pulzom, so ves čas tu. To ni godba na prvo žogo, je meditativna, barvita, a subtilno zasenčena. Glasbeni lok je širok, mehak, na padajočo melodijo Astatke obesi širok harmonski pokrov, ki odpira možnosti za jazzovsko igro. Ti orisi Etiopije nikoli niso ostri. Vanje se je naselila neka igriva, redko slišana milina. Album mojstra glasbenega poklica.