Kot je na novinarski konferenci poudarila Dalila Velić, konzorcij nevladnih organizacij (NVO) Slovenija trenutno zbira hrano, ustekleničeno vodo, hrano, plenice za otroke, plenice za odrasle, higienske potrebščine, sanitetni material, prvo pomoč, razkužila, spreje za dezinfekcijo ran, antiseptike, gaze, povoje, obleke, ležalne podloge, posteljnino, pokrivala, odeje, gumijaste škornje, apno in orodje.

Danes na pot trije kombiji s 27 tonami pomoči

Prvo materialno humanitarno pomoč za prizadete prebivalce BiH je konzorcij po njenih besedah poslal iz Velenja v ponedeljek in sicer 28 ton v Maglaj, Doboj in Tuzlo. Danes so proti najbolj ogroženim območjem v BiH krenili trije kombiji s 27 tonami humanitarne pomoči, je dodala Amra Škrgić iz konzorcija oz. društva Ljiljan.

Preberite še: Reke se vračajo v svoje struge, visok vodostaj ima samo še Donava

Zbirna mesta za pomoč prizadetim v poplavah v BiH so v Ljubljani, Kamniku, Kopru, Velenju, Mariboru, Sodražici, Velikih Blokah, Loški dolini, Ribnici in Zagorju ob Savi. V naslednjih dneh konzorcij po besedah Škrgićeve načrtuje, da bo poslal še preostalo pomoč in tudi delovne akcije prostovoljcev. Pomoč bodo zbirali tudi v času svetovnega nogometnega prvenstva BiH diaspore oz. v petek in soboto pred športno dvorano Kodeljevo. Zbirajo tudi denarne prispevke, ki jih bodo namenili za sanacijo in gradnjo objektov v BiH.

Boljša koordinacija in hitrejša odzivnost

Emina Hadžić iz Zavoda Krog je izpostavila, da so se združili v konzorcij z namenom boljše koordinacije in hitre odzivnosti na dogajanja na terenu, saj so informacije iz prve roke po njenem mnenju pomembne, da se pomoč razdeli glede na potrebe in se ne zgodi, da v en kraj pride preveč drugam pa nič. Konzorcij bo pomoč zbiral dokler bo potrebna, je dejala in dodala, da skrbijo, da pomoč pride v prave roke. Ob tem je dodala, da konzorcij pri akciji zbiranja in dostavljanju pomoči v BiH sodeluje z veleposlaništvom BiH v Sloveniji.

Vse o poplavah v Srbiji in BiH si lahko preberete tukaj.

Novinarske konference se je udeležila tudi konzulka veleposlaništva BiH v Sloveniji Azra Popović, ki je dejala, da se stanje v BiH sicer izboljšuje, ker se voda umika, a je hkrati opozorila, da nevarnost ostaja in da je treba zdaj pristopiti k odpravi škode. Na veleposlaništvu BiH so 24 ur odprti telefoni, zato se lahko vsi, ki imajo kakšno vprašanje, obrnejo nanj, je pojasnila Popovićeva in se v imenu veleposlaništva zahvalila slovenski vladi, ki je med prvimi priskočila na pomoč ogroženim v BiH.

Predstavnice konzorcija nevladnih organizacij Slovenije Slovenija za Bosno in Hercegovino so na koncu pozvale slovensko javnost k solidarnosti, da pomagajo po svojih zmožnostih prizadetemu prebivalstvu BiH in Hrvaške ter Srbije. V torek pa se s humanitarno pomočjo na ogrožena območja v BiH odpravljajo tudi tri predstavnice konzorcija.