Kljub pozitivni prognozi OECD, se v Sloveniji brezposelnost trenutno giblje okrog desetih odstotkov, kar je tudi evropsko povprečje (10,6 odstotka). To tudi pomeni, da gospodarska rast ne bo nemudoma prinesla več delovnih mest, bo pa zagotovo pomenila premik v glavah, v katere se je zavest o recesiji močno ukoreninila.

Prav slednje opažajo med drugim tudi mladi. Tisti, ki so na fakultetah „drgnili“ klopi in si pridobili naziv „Univ. dipl.“ ali pa „Mag“, za nagrado pa sedaj doma pišejo prošnje za zaposlitev, saj prostora zanje na trgu dela ni. Državna statistika sicer razkriva, da se večina mladih zaposli v dobrem letu po diplomi, ne razkriva pa, ali je zaposlitev v skladu s študentovimi interesi in izobrazbo.

Ni malo primerov, ko se na zanimiv oglas za delo prijavi tudi preko 200 kandidatov. Izobraženi mladi v pomanjkanju dela pač iščejo vse, kar je vsaj nekoliko zanimivo in solidno plačano, če že ne morejo izbirati med delom iz njihove stroke. Sem spadajo predvsem študenti družboslovnih ved, ki so veliko splošnejše izobraženi v primerjavi s specifičnimi naravoslovnimi vedami.

Kljub malce turobnemu vzdušju na trgu dela, čigar vrhunec predstavlja čedalje več mladih, ki si kruh iščejo v tujini, se v Sloveniji vseeno odvijajo spodbudni projekti. Razni zaposlitveni izzivi, startup konvencije in podobne pozitivne prakse so v zadnjih letih postale priljubljen način druženja mladih, ki na zaposlitev ne mislijo čakati križem rok.

V tem duhu so se združili tudi Zavod Zip, Zavodi Ypsilon, ki bodo pod vodstvom Posestva Rečou 24. maja v Brkinih na notranjskem skušali mlade še bolje pripraviti in usmeriti na karierno pot. „Je že res, da trenutne razmere na trgu dela za mlade niso najboljše. Predstavljajte pa si, kako je šele izven večjih mest. Mi se nahajamo v notranjsko kraški regiji, v kateri več kot očitno primanjkuje vzpodbude za mlade. Zato smo se odločili, da dan pred dnevom mladosti, ki ga poznamo iz bivše skupne države, organiziramo dogodek „Na mladih svet stoji.“ Gre za celodnevno neformalno druženje mladih in delodajalcev v naravi, skupni imenovalec pa je izobraževanje in mreženje,“ pojasnjuje vodja projekta in posestva, Maša Grögl.

„Za mlade iz regije in drugod smo pripravili izjemno zanimive delavnice, ki posamezniku pomagajo najti karierni fokus in ga pripravijo na njegov lov. Delavnicam sledi poslovno spoznavanje po principu speed networking, kjer se posameznik v nekaj minutah predstavi delodajalcu. Naš glavni namen je, da mladi postanejo aktivni,“ dodaja Gröglova in še poudarja, da zatrdno verjame v pozitivne učinke neformalnega druženja, svežega zraka in kreativnih idej. Želi si, da bi podobnemu zgledu sledile tudi druge regije, ki bi prevetrile trg dela mladih. Upajmo, da se prvomajske izjave državnega vrha čim bolje uresničijo, predvsem pa izjava odhajajoče premierke, da morajo delo dobiti vsi, ki ga nimajo.