Z županom občine Piran Petrom Bossmanom smo se na kratko sprehodili po kamnitih ulicah in poklepetali o napovedih za letošnje poletje. Hkrati smo spoznali, da svoje mesto zelo dobro pozna.

Pravijo, da so velikonočni in prvomajski prazniki kazalec poletne sezone. Kakšna je napoved za letos?

Med velikonočnimi prazniki smo v hotelih občine Piran zabeležili 12.172 nočitev, kar je 5 odstotkov več kot lani, pri čemer so 89 odstotkov vseh nočitev ustvarili tujci. Med njimi je bilo največ Italijanov in Avstrijcev. V povprečju so bili hoteli 70-odstotno zasedeni. Med prvomajskimi prazniki smo v hotelih občine Piran zabeležili 30.621 nočitev, kar je podobno kot lani, so pa prevladovali tuji gosti, ki so ustvarili 70 odstotkov vseh prenočitev oziroma kar 15 odstotkov več kot lani. 1 maja so hoteli občine Piran celo povsem zapolnili svoje zmogljivosti. Zabeležili smo celo 12 odstotkov več nočitev v primerjavi s 1. majem 2013.

Pričakujemo, da bo tako dobra tudi poletna sezona, ki bo zelo verjetno presegla tudi lanske rezultate.

Redki poznajo Piran tako kot vi, gospod župan. Kam bi najprej popeljali turista, ki vaše občine še ni obiskal?

Skoraj nujno je, da gre gost Pirana najprej na kavo na Tartinijev trg. Da si odpočije od poti in se naužije sredozemskega vzdušja.

Kaj bi svetovali turistom – najmanj koliko dni naj si vzamejo za obisk vaše občine, da se bodo domov vrnili z najboljšimi vtisi?

Veliko bodo izpustili, če se pri nas ne bodo ustavili vsaj za tri dni. Prvi dan naj si vzamejo za odkrivanje duše naše občine – to je brez dvoma Piran s svojo očarljivo arhitekturo, muzeji, galerijami in prireditvami. Tako bodo spoznali našo kulturo in zgodovino. Naslednji dan naj se podajo na pohod ali kolesarjenje po zaledju naše občine. Izlet lahko popestrijo z obiskom kakšne vinske kleti ali oljčnika. Zadnji dan pa se lahko sproščajo na plaži, razvajajo v centru dobrega počutja ali v kakšnem od naravnih parkov.

Katere so tiste znamenitosti, ki jih nujno velja obiskati v Piranu in zakaj?

Ves Piran je kulturni spomenik in razume ga lahko le tisti, ki ga bo spoznal v celoti. Nemogoče je izbirati med številnimi mojstrovinami gradbenikov in umetnikov, slikovitimi stavbami, ulicami, trgi, cerkvami in drugimi dragocenim umetninami. Je pa za vsakega obiskovalca nujno, da se sprehodi po ploščadi iz belega kamna Tartinijevega trga, vstopi v znamenito Benečanko in si oči spočije na čudovitem pročelju baročne hiše. Najlepša razgledna točka je stolna cerkev sv. Jurija nad Piranom, od koder lahko občudujete stari del mesta, obdan s srednjeveškim obzidjem. V mestu so zelo zanimive cerkve in arhitekturne stvaritve, kakršen je minoritski samostan sv. Frančiška. Za otroke sta zelo zanimiva akvarij in razstava Čarobni svet školjk.

Katera je najpomembnejša naravna znamenitost vaše občine?

Zagotovo sta najlepša bisera naše občine Krajinski park Sečoveljske soline in Krajinski park Strunjan. Nam je pa v Piranu uspelo obvarovati tudi zelo veliko drugih koščkov neokrnjene narave. Mene vedno znova očara predvsem naravni spomenik Rt Madona.

Kaj bi gostom priporočili z jedilnikov gostiln, ki ponujajo značilne dobrote vaše občine?

Piranskega brancina, brodet s polento, bobiče, fuže s tartufi, obvezno začinjeno s piransko soljo in oljčnim oljem iz slovenske Istre. Zraven pa kozarec malvazije ali refoška.

Kateri so skriti aduti turizma v vaši občini v prihodnjih letih?

Predvsem naše slikovite vasi v zaledju, ki jih zadnja leta vedno bolj množično odkrivajo gostje z vsega sveta. Turisti, ki jih k nam pripeljejo ladje za križarjenje, so obisk naše Padne razglasili za enega najlepših trenutkov njihovega obiska Slovenije. Veliko pa bomo pridobili tudi z ureditvijo igrišča za golf in novih letalskih povezav z letališčem Portorož. vl