Robomix je avtomatiziran in z robotom japonske izdelave nadomešča sicer zahtevno in precej težko delo v pekarnah, ko je potrebno polne kotle s 300 in več kilogrami testa potrebno ročno premikati po pekarni. »Z novo napravo testo pripravljamo avtomatsko. Na uro je moč zamesiti od 400 do 4000 kilogramov testa. Naprava je primerna za srednje velike pekarne. S prvimi potencialnimi kupci se že dogovarjamo. Prihajajo iz tradicionalnih trgov kot sta Rusija in Ukrajina, pa tudi iz zahodne Evrope in ZDA, kamor uspešno prodiramo v zadnjem času. V primerjavi s konkurenco delamo cenejše in energetsko varčnejše pekarske linije,« je povedal direktor podjetja Matjaž Kompara.

Razvoj izdelka je trajal poltretje leto, uspeli so ga patentirati in je v celoti plod dela domačih strokovnjakov. Vodilno vlogo pri tem je imel Edo Bizjak: »Sestav za pripravo testa je popolnoma avtonomen in ga je možno vgraditi na že obstoječe ali popolnoma nove linije. Za namestitev opreme je z novim izdelkom potrebna kar 45 odstotkov manjša tlorisna površina kot z dosedanjimi nerobotiziranimi stroji. Tudi pranje kotlov, ki se uporabljajo za pripravo testa je avtomatsko. Z Robomixom je prihranjenega tudi veliko težkega pekovskega dela,« razlaga Bizjak.

Gostol – Gopan 95 odstotkov proizvodnje izvaža. Trenutno se pripravljajo za gradnjo srednje velike linije za peko kruha v južni Italiji, pred podpisom sta pogodbi za ruskega in finskega kupca. Razen v Ameriko počasi prodirajo tudi v Indijo in na Kitajsko.

»Naša proizvodnja je vezana na projekte. Trenutno imamo 200 zaposlenih in v drugi polovici leta naj bi število še povečali. Seveda bodo naši posli v veliki meri odvisno tudi razrešitve rusko – ukrajinskega spora. Vzhodno tržišče je še vedno pri nas na prvem mestu,« je dodal direktor Kompara in poudaril, da trenutno največji posel poteka v Belgiji: »Konec lanskega leta smo pridobili posel za postavitev dveh avtomatiziranih, fleksibilnih linij za peko kruha v vrednosti 4 milijone evrov. Liniji, vsaka je dolga po 40 metrov, bosta v kratkem pripravljeni za peko kruha.«