Za Matthewsom (Orica), ki je pri 23 letih osvojil prvo etapno zmago na Giru, je bil danes drugi Belgijec Tim Wellens (Lotto), tretji pa še en Avstralec, Cadel Evans (BMC), ki je bil veliki srečnež dneva, saj je večina drugih favoritov za končno zmago na italijanski pentlji po padcih precej zaostala. V skupni razvrstitvi ima zdaj Matthews 21 sekund prednosti pred Evansom na drugem mestu ter 1:18 minute pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom na tretjem mestu.

Današnjo etapo sta namreč v deževnem vremenu zaznamovala dva grda padca. Le malo pred ciljnim vzponom na trdnjavo Montecassino je na mokrih ozkih cestah prišlo do dveh padcev, ki sta razdelila kolesarje na dve skupini. V enem od padcev jo je grdo skupil tudi slovenski kolesar Janez Brajkovič, ki je obležal ob cesti. Po prvih informacijah iz njegovega moštva Astana je za Brajkoviča nastopov na Giru že konec. Po hudem padcu naj bi ga odpeljali v bolnišnico s številnimi poškodbami, možno je, da ima zlomljen komolec, so prek Twitterja sporočili iz Astane.

Preostali slovenski kolesarji so etapo končali. Borut Božič (Astana) je bil 85. z zaostankom 7:33 minute za zmagovalcem, Jan Polanc (Lampre) 115. (+ 11:06), Luka Mezgec (Giant-Shimano) pa 178. (+ 19:40).

Z izjemo Evansa so bili v padca vpleteni vsi drugi favoriti, ki so tako v cilj prišli s 50-sekundnim zaostankom ali več za nekdanjim zmagovalcem Tour de Francea. Eden od italijanskih kolesarjev Giampaolo Caruso se je pri padcu grdo poškodoval, tako da so ga morali prepeljati v bolnišnico. Veliko je zaradi padca izgubil tudi Španec Joaquim Rodriguez, ki je zdaj bržčas že brez možnosti za skupno zmago.

V petek kolesarje čaka 7. etapa; prevozili bodo 231 kilometrov od Frosinona do Foligna brez težavnih vzponov.