Neprijeten zadah

Miha je bil postaven športnik, star 19 let, ko je spoznal prikupno dekle. Po nekaj zmenkih in obiskih kina, ko je prišel čas za prvi poljub, pa se mu je ona v parku izmaknila z izgovorom, da se ji malce mudi. Miha je namreč imel zadah iz ust. Parodontalna bolezen lahko že pri zelo mladih ljudeh zaradi globokih žepkov ob zobeh, v katerih se kopičijo plak, bakterije in stranski produkti, povzroča specifičen neprijeten zadah.

Implantati – ponovno

Andrej je v nesreči s kolesom izgubil zob in se zaradi estetskih razlogov odločil za implantat. Po dveh letih se mu je okrog krone zoba na implantatu začel izcejati gnoj, nato pa se je zob začel še majati. Ko je prišel na pregled, je zgrožen ugotovil, da je potrebna menjava implantata, za kar bo moral ponovno odšteti skoraj dva tisoč evrov. Parodontalna bolezen se lahko razvije tudi ob implantatu, kjer se začne s periimplantitisom – z vnetjem tkiva okrog implantata, nato pa napreduje podobno kot PB ob zobu, vendar veliko hitreje. To seveda ne pomeni, da so implantati slabi ali da jih je telo zavrnilo, pomeni le, da je pri njih potrebna zelo dobra ustna higiena, s čimer preprečimo zaplete.

Nametani zobje

Petra je imela vse življenje lep nasmeh, kmalu po abrahamu pa so se ji zgornji in spodnji zobje »podaljšali«, zgornji sprednji zobje so se razmaknili ter malo zasukali, spodnji pa so se dobesedno križali med seboj. Ker se parodontalna bolezen razvija postopoma, se lahko hude posledice pokažejo šele po letih ali desetletjih, ko se zaradi vnetja odmika dlesen, kosti pod dlesnijo pa je vedno manj, zato so zobje manj zasidrani, se majejo in potujejo.

Ortodontski aparat v koš

Jure je že leto in pol nosil fiksni zobni aparat in kljub opozorilom njegovega ortodonta, naj izboljša ustno higieno, tega ni storil. Ko je po poletnih počitnicah znova obiskal ortodonta, mu je ta snel zobni aparat, zobje pa so ostali neporavnani. Nato ga je za povrh napotil k specialistu parodontologu na luščenje in glajenje korenin. Pri ortodontskem zdravljenju lahko parodontalna bolezen napreduje veliko hitreje, saj so zobje pod neprestanim pritiskom.

Adijo, nedeljska juha

Metka zelo rada kuha; posebno pri srcu so ji bila dolga nedeljska kosila. V zadnjem času pa jo zobje ob uživanju hladne in tople hrane ter pijače močno skelijo. Vroče juhe skoraj ne more več jesti. Parodontalna bolezen in odmik dlesni vplivata na razgaljenost zobnih vratov, kar povzroča povečano občutljivost na temperaturne spremembe.

Obstaja rešitev?

Najpomembneje je vedeti, kaj je parodontalna bolezen, kako lahko vpliva na naše zdravje in pri katerih primerih moramo biti posebej pozorni. Vprašajte svojega zobozdravnika o vašem stanju dlesni in drugih obzobnih tkiv. Povsod (tudi v tem članku) pa boste slišali tolikokrat poudarjen refren, da lahko za preprečevanje bolezni ter splošno zdravje ust in dlesni največ naredite sami. Primarnega pomena sta pravilna tehnika in pogostost ščetkanja (od dlesni proti zobem vsaj 3–5 minut in vsaj 2-krat dnevno), nato pa so tu ustrezni pripomočki (z neustreznimi si lahko naredite škodo na trdih in mehkih zobnih tkivih). Ščetka naj ne bo pretrda, ne sme imeti prevelike glave, saj nam to otežuje dostop do zadnjih zob, ščetin pa mora biti čim več, da se zmanjša točkovni pritisk na dlesen in zob.

 

Moje zdravje št. 126 / 12. oktober 2010

foto: Katarina Podnar