Kaj je eksokrina insuficienca pankreasa?

O eksokrini insuficienci pankreasa (EIP) govorimo, kadar zaradi bolezenskih sprememb v trebušni slinavki pride do takšne izgube acinusov, da ti ne morejo v zadostni meri izločati prebavnih encimov v dvanajstnik. Zaradi tega je najbolj motena presnova maščob, saj presnavljajo ogljikove hidrate in beljakovine tudi drugi črevesni encimi.

Pomanjkanje prebavnih encimov, ki jih izloča trebušna slinavka, se pojavi šele takrat, ko je okvarjen zelo velik del trebušne slinavke. Ocenjujejo, da mora biti okvarjene kar 90b odstotkov žleze, da se pojavijo zelo opazni klinični znaki, ki so posledica pomanjkanja predvsem encimov – lipaze, ki je pomembna pri presnovi maščob.

prof. dr. Borut Štabuc, dr. med.

 

Kaj jo povzroči?

Eksokrina insuficienca trebušne slinavke je najpogosteje posledica dolgotrajnega kroničnega vnetja trebušne slinavke, ki najpogosteje nastane zaradi prekomernega uživanja alkohola. Incidenca kroničnega pankreatitisa je zelo različna. V Švici znaša 1,6, na Finskem pa 23 na 100.000 prebivalcev. Pri nas podatkov o številu obolelih nimamo, toda glede na to, da smo glede alkoholizma podobni Fincem, je pričakovati visoko številko.
Pomanjkanje encimov trebušne slinavke lahko nastane tudi pri bolnikih z dalj časa trajajočo sladkorno boleznijo, pri bolnikih s Crohnovo boleznijo in celiakijo. Tudi s staranjem se količina encimov, ki jih izloča trebušna slinavka, zmanjšuje. Že po 45. letu se začne koncentracija encimov v dvanajstniku zmanjševati in se do 80. leta zmanjša za 20 do 40 odstotkov. Običajno se pomanjkanje teh encimov ne odraža pri bolnikovem kliničnem stanju oziroma v njegovem počutju.

Na funkcionalno pomanjkanje encimov lahko vplivajo poškodbe, vnetja ali operacije na želodcu, žolčevodih, jetrih in trebušni slinavki bodisi posredno prek izločanja stimulčativnih hormonov za delovanje trebušne slinavke bodisi neposredno zaradi hitrega prehoda kisle želodčne vsebine v dvanajstnik. Večja kislost v dvanajstniku lahko uniči encime, ki jih izloča trebušna slinavka, še posebno, ko le-ta izloča manjše količine tekočine z natrijevim bikarbonatom.

Zmotno je mišljenje, da bolniki s kroničnim pankreatitisom oziroma kronično boleznijo trebušne slinavke hujšajo zaradi premajhne vsebnosti prebavnih encimov, ki jih izloča trebušna slinavka. Bolniki hujšajo zaradi bolečine. Značilnost te bolezni je namreč huda bolečina, ki se največkrat pojavi tri dni po tistem, ko je posameznik zaužil preveč alkohola ali preveč mastne hrane. Bolečina se po zaužitju hrane poveča in zaradi tega se bolniki bojijo jesti, posledično torej hujšajo. Ko pa žleza izgori, torej, ko pride do popolnega propada trebušne slinavke, bolečina običajno preneha. Takrat pa je hujšanje posledica pomanjkanja encimov.

 

Kakšni so znaki obolenja?

Če je okvara trebušne slinavke zelo huda, zaradi pomanjkanja encimov ni presnove maščob, zato bolnik odvaja večje količine blata, ki je mastno, smrdeče in se lepi na straniščno školjko (steatoreja). Na tak način izgubljamo veliko maščob. Kadar je trebušna slinavka močno prizadeta, so znaki eksokrine insuficience zelo jasni. Pri nekaterih bolnikih pa pride že pred tako drastično stopnjo okvare do napenjanja, spahovanja, slabosti, občutka hitre sitosti in nejasnih bolečin v trebuhu. Takrat je smiselno pomisliti na možnost manjšega izločanja encimov, seveda, če smo izključili vse druge mogoče vzroke. Na to moramo pomisliti tudi pri bolnikih s celiakijo, Crohnovo boleznijo, diabetesom in pri bolnikih, ki imajo znano bolezen trebušne slinavke in žolčnih izvodil oziroma so imeli kakšne poškodbe ali operacije na trebušni slinavki oziroma prebavilih. želodcu

 

 

Kdaj k specialistu?

Običajno tovrstne bolnike obravnava tudi specialist gastroenterolog. On edini lahko presodi ali gre za pomankanje encimov. V primeru dvoma lahko naredi posamezne teste, s katerimi ugotavlja encimsko aktivnost. V te namene najpogosteje uporabljamo dihalni test. Bolnikom s pomanjkanjem encimov predpiše nadomestne encime, na primer kreon kapsule, ki vsebujejo 10.000 in 25.000 enot lipaze. Zdravljenje je trajno, zato ga nadalnje predpisujejo tudi splošni zdravniki, zdravniki družinske medicine in drugi.

Tudi cistična fibroza vodi v kronični pankreatitis
Cistična fibroza je najpogostejša genetska bolezen pri belcih. Nastopi zaradi mutacije gena na kromosomu 7, ki povzroča pomanjkanje encima. Pojavlja se v otroštvu. Njena značilnost je povečano izločanje goste sluzi v bronhijih in trebušni slinavki, zaradi katere nastopi okvara pljuč (bronhitis, pljučnice) ali trebušne slinavke ali tudi nenadna zapora črevesja. Značilnost cistične fibroze je tudi visoka koncentracija natrija v znoju.

 

Kako eksokrino insuficienco pankreasa zdravimo?

Zdravljenje začnemo tako, da poskušamo najprej zmanjšati vzrok težav. Bolnikom odsvetujemo uživanje mastne hrane, najpomembnejši ukrep pa je popolna opustitev uživanja alkohola. Ker gre pri insuficienci za pomanjkanje encimov, zdravljenje na naslednji stopnji vključuje nadomestne encime, predvsem tiste, ki nadomeščajo lipazo. Pri nadomestnem zdravilu kreonu je lipaza v obliki mikropelet. V mikropeletih so encimi s posebno oblogo zaščiteni pred delovanjem želodčne kisline, v bolj bazičnem okolju dvanajstnika pa se ta obloga raztopi in sprosti delovanje encimov. Na zmanjšano učinkovitost kreona vpliva več dejavnikov, predvsem kislo okolje v dvanajstniku, ki lahko lipazo celo povsem uniči.

Bolniki pogosto jemljejo premajhne odmerke zdravil, kar pomeni, da je količina encimov, potrebnih za presnovo maščob, nezadostna. Znane so posebne razpredelnice, ki kažejo, koliko enot lipaze bolnik potrebuje. Običajno se vrednost giblje med 25.000 in 50.000 enot na en obrok hrane..

Nadomestne encime dajemo bolnikom, ki imajo zaradi bolezenskih sprememb, kot so kronično vnetje trebušne slinavke, bolezni žolčevodov, jeter, Crohnovo bolezen, celiakija ali sladkorna bolezen, klinične znake pomanjkanja encimov trebušne slinavke. Glede na novejša spoznanja morda specialisti predpisujemo nadomestne encime trebušne slinavke prepozno in v premajhnih odmerkih.
 

V mikropeletih so encimi s posebno oblogo zaščiteni pred delovanjem želodčne kisline, v bolj bazičnem okoju dvanajstnika pa se ta obloga raztopi in sprosti delovanje encimov.

 

Moje zdravje št. 16 / 27. junij 2006