Izhaja iz jugovzhodne Azije, danes pa ga gojijo skorajda v vseh tropskih krajih. Je trajnica, s koničastimi listi in socvetji rumeno zelenih cvetov, stebla pa pokrivajo luske. Uporabna je le njena gomoljasta korenika, ki je zelo priljubljena oziroma razširjena v kulinariki, saj kot začimba jedem daje prijeten vonj in oster okus. V zdravilstvu je na voljo v obliki tinkture (alkoholne raztopine) in prevretka sveže ali posušene korenine, kapsul in eteričnih olj.

Masažno olje iz 5 do10 kapljic s primešanim mandljevim oljem (25 ml) se priporoča pri revmatizmu in lumbagu (ledvenem useku). 1 do 2 kapljici olja na kocki sladkorja ali v žlički medu pa pomaga opraviti menstrualne krče, vetrove in tudi slabost. Proti potovalnim slabostim so sicer na voljo tablete brez recepta zdravnika.

Ker je ingver antibiotik, uničuje salmonelo in stafilokoke, kot močan antioksidant pa učinkovito deluje proti raku. Po nekaterih virih naj bi uživanje ingverja med obroki zmanjšalo tveganje za razvoj raka na debelem črevesju.

Spodbuja tudi slabo lokalno prekrvavitev (posledico premraženosti) in krvni obtok ob pljučnih okužbah. V ta namen, za poživljanje krvnega obtoka ter tudi za pospeševanje pretoka energije in odpravljanje napetosti, si lahko naredite ingverjev obkladek. V prvih dveh primerih je učinkovito tudi drgnjenje telesa z vodo, ki je ostala od obkladka. Metoda se izvaja do dvakrat dnevno, pred ali po prhanju/kopanju.

Proti kašlju, prehladu, gripi in podobnih težavah z dihali, je pravi ingver učinkovito ogrevalno in blažilno zelišče. Prehlad z nahodom pozdravi prevretek iz sveže korenine – v vodo se da 1 do 2 rezini in pusti vreti najmanj 10 minut; lahko se doda tudi košček cimetove skorje.

Zaradi antiseptičnega delovanja se ga uporablja pri želodčnih in črevesnih okužbah ter tudi pri zastrupitvah s hrano. Za blagodejno delovanje na želodec je na voljo tekoči dodatek ingverja; priporočena količina je 3-krat dnevno po eno čajno žličko pred obrokom (samostojno ali z 1 dl vode). Sicer v primeru čira na želodcu večje količine ingverja niso priporočljive, odveč pa ni niti previdnost v zgodnji nosečnosti, čeprav predpisani odmerki (do 1 g) proti jutranji slabosti praviloma naj ne bi bili škodljivi. Odsvetuje se ga (oziroma je predhodno potreben posvet z zdravnikom) tudi bolnikom s srčnimi težavami, diabetesom, žolčnimi kamni in motnjami strjevanja krvi ter tistim, ki uživajo že katera druga zelišča in antioksidante. Otrokom je (od drugega leta starosti) 'dovoljeno' dajati ingver v primeru slabosti, prebavnih krčev in glavobola.

Ingver lahko redko povzroči alergične reakcije s simptomi kot so težave z dihanjem, požiranjem, otekanje ustnic, jezika ali obraza in izpuščaji. V primeru zaužitja prevelikih količin (predoziranja) pa lahko prihaja do zaspanosti, zmedenosti, vrtoglavice in neenakomernega bitja srca.

 

Moje zdravje št. 02 / 4. oktober 2005

foto: arhi Moje zdravje