Raste na travnikih in cveti od maja do septembra v rdeče-vijoličnih barvah. Med kmeti je priljubljena kot krmna rastlina, ki je bogata z dušikom, zato jo sejejo, da med kolobarjenji obogatijo zemljo. Bogata sestava učinkovin, ki pomagajo pri različnih bolezenskih težavah, je bila znana že v preteklosti, saj črna detelja sodi v družbo najstarejših zdravilni zelišč.

Aktivne sestavine v črni detelji in uporabnost v ljudskem zdravilstvu

Črna detelja je bogata z beljakovinami, vitamini iz skupine B, vsebuje selen, kalcij, krom, magnezij, kositer, fosfor, baker, kofeinske kisline, fenole, flavonoide in tanine. V ljudskem zdravilstvu so jo uporabljali za splošno čiščenje telesa, pri želodčnih in dihalnih težavah, posebno pri oslovskem kašlju. Koristila je tudi pri zunanji uporabi, saj pripravki in obloge blažijo tudi glivična obolenja, luskavico in ekceme. Preprečuje zaprtje, pospešuje izločanje žolča in urina.

Sodobna uporaba

Prehranska dopolnila iz črne detelje se uporabljajo kot dodatek k prehrani v obliki kapsul, v vodno-alkoholnih izvlečkih z vsebnostjo izoflavonoidov, ki so podobni estrogenu, ki ga proizvaja naše telo. Zato je v pomoč pri klimakteričnih težavah (navali vročine, potenje, razdražljivost, utrujenost, motnje zbranosti, pozabljivost). Obenem naj bi imela vpliv na preprečevanje staranja in osteoporoze. Za isti namen se uporabljajo tudi prevretek iz listov črne detelje, posušeni cvetovi in njihovi pripravki.

Farmacevti obenem opozarjajo tudi na mogoče stranske učinke, ki naj bi jih zaradi vsebnosti estrogena imela črna detelja, predvsem pri vzpodbujanju rasti nekaterih hormonsko odvisnih tumorjev (rak dojke, rak na maternici). Pitje črne detelje odsvetujejo tudi med nosečnostjo in dojenjem.

Poparek iz črne detelje

Topel napitek, ki ga pripravimo po vsakem obroku, bo pomagal pri boleznih, povezanih z vnetji, očistil bo kri in zmanjšal težave pri klimakteričnih težavah. Tri skodelice dnevno bodo zadostovale. Tako 2 žlički posušenih listov in cvetov prelijemo s 150 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut.

Zanimivost

Revija Journal of Natural Products je objavila novico ameriškega znanstvenika Jonathana Haertwella, da kar 33 kultur po svetu pozna in uporablja črno deteljo za preventivo in zdravljenje rakastih obolenj. To naj bi raziskal National Cancer Institut in ugotovil, da črna detelja ob antioksidantu tokoferolu in vitamonov skupine E vsebuje še daidzein in genistein, kar vse skupaj pomaga telesu k tako imenovani »prevladi estrogena«, ki je odgovoren za nastanek veliko rakavih obolenj.

 

Moje zdravje št. 135 / 15. februar 2011

ilustracija: Jin