Aloe vero so zaradi njenih zdravilnih moči cenili že v pradavnini. Široko področje aloinega delovanja so uporabljali v svojem ljudskem zdravilstvu že stari Egipčani in Maji. Dandanes ta cesarica zdravilnih zelišč doživlja neverjeten preporod. Kje tiči vzrok? V njenih listih se skriva več kot 160 dragocenih snovi, med njimi pomembni vitamini, minerali in encimi, ki pomagajo pri zdravljenju in obnavljanju človeškega organizma.

Balzam za kožo

Sveži gel, ki ga pridobivajo iz listne sredice aloe vere, že tisočletja uporabljajo za celjenje ran, zdravljenje opeklin, kožnih bolezni in v kozmetične namene. Odkar so uspeli iz listnega dela odstraniti škodljivi aloin oziroma pridobiti listno sredico brez listne skorje, lahko aloe vero uporabljamo tudi notranje. Tako pripravljen gel namreč nima več odvajalnih učinkov. Čisti gel aloe vere preprečuje vnetja, čisti, pomirja in pomaga vzpodbujati imunski sistem. Močno okrepi obnavljanje celic (tudi do osemkrat), zato je uporaben za zdravljenje kožnih vnetij, luskavice in nevrodermitisa. Poleg tega ga uporabljamo pri glivičnih obolenjih kože in pri zdravljenju poškodb zaradi sevanja.

Uporaba aloe vere se je prijela tudi v športni medicini. Visoko koncentrirane pripravke te zdravilne rastline uporabljajo pri zvinih, pretegnjenih mišicah in vnetih kitah. Izvlečki aloe vere vlečejo kožo skupaj in jo razkužijo, zaradi česar so uspešni pri odpravljanju aken. Sestavine aloe imajo to prednost, da ne dosežejo samo zgornjih plasti kože, ampak skozi sedem kožnih plasti prodrejo v njeno globino. Koža s tem postane bolj prožna, aloine učinkovine omilijo rdečico, srbečico in gladijo gubice, encimi, ki sodelujejo pri razgradnji beljakovin, pa s površine kože odstranijo odmrle celice. Rastlina preprečuje tudi pretirano pigmentacijo kože. Ima enako pH vrednost kot koža, zato pomaga pri ohranjanju naravnega zaščitnega kislinskega kožnega soka in deluje hipoalergeno.

Sok za uravnovešeno prebavo

Notranje uporabljamo sok, ki ga pridobivajo iz listne sredice. Pazite, da boste uporabljali res najboljše izdelke. Zelo pomembno je namreč, da v soku ni aloina, ki deluje odvajalno. Sok zaužijete pred vsakim obrokom in s tem preprečite prekisanost želodčne vsebine ter glivične okužbe, sok pa deluje blagodejno tudi na črevesno floro in izboljšuje prebavo. Pomaga imunskemu sistemu in preprečuje okužbe ter krepi presnovo.
Pri težkih obolenjih je sok aloe vere lahko smotrno dopolnilo k terapijam, ki vam jih je predpisal zdravnik. Le celovita terapija, ki poleg močnih zdravil kombinira zdravljenje z milejšimi naravnimi sredstvi, bo dorasla težjim obolenjem in lahko privede do izboljšanja ali ozdravitve.

Razlike v kakovosti

Raznovrstni učinki aloe vere vzbujajo radovednost in človeka seveda mika, da bi moč rastline preveril tudi na sebi. Izredni uspehi pri uporabi aloe vere – tako pri notranji kot zunanji rabi – so povzročili, da se je na trgu znašla nepregledna množica najrazličnejših izdelkov. Pri izbiranju se človek včasih ne znajde več dobro. Na splošno naj vas ne preslepijo nekakšni »pečati kakovosti«. Za njimi se le redko skrivajo neodvisne ustanove. Preverite zlasti, ali so za proizvodnjo uporabljali rastline Aloe Vera Barbadensis (kajti niso vse aloe »prave«), ali je sok moten ali bister (naravno moten sok vsebuje vlakna listnega fileja), kakšne so primesi in kolikšen je delež aloe v končnem izdelku. Predvsem pa pomnite, kakovost nekaj stane. Naj vas ne zapelje zgolj ime »aloe vera«, za katerim lahko tiči marsikaj. Preverite kakovost.


Moje zdravje št. 35 / 3. april 2007
foto: www.sxc.hu