Z babicami, ki nas zapuščajo, odhaja tudi znanje, ki so ga prav tako prejele od svojih babic. Nekatere take recepte, zavite v tančico skrivnosti in najdene v starih skrinjah na prašnih podstrešjih, smo našli. Da bi ohranili vsak kanček dediščine in jim spet vdihnili oblike in vonje. Prvega med recepti smo našli za pripravo šipkove marmelade.

Marmelada iz divje vrtnice ali šipka

Počitnice pri babici, ko sem spoznala divjo vrtnico ali šipek, je najbolj živ spomin na moje otroške pustolovščine. Majhna kmetija je slonela na obronkih hrastovega gozda in ob njem je vodila pot do hiše. Babici sem nabrala šopek cvetja iz bodečega grma, ki je rastel ob poti, pa mi je nežno požugala, naj teh rožic raje ne trgam, saj bo jeseni iz njih skuhala slastno marmelado. Oktobra, ko je že zapadla prva slana, smo previdno obirali šipkovo grmovje in kar ves dan pridno nalagali bukova drva v štedilnik, da smo marmelado sladko-kislega okusa zaprli v vroče kozarce in jih pokrili z debelo odejo.

Dolgotrajna priprava

Z babičinim receptom za šipkovo marmelado je bilo kar nekaj opraviti. Rdeče-oranžne plodove, nabrane v košare, je bilo treba očistiti. Z majhnimi nožiči smo plodove prerezali na pol in vsako polovico še očistili plodičev. Ni treba izgubljati besed, da je to zamudno opravilo. Iz poparjenih plodov je skozi veliko mesoreznico pritekla masa, ki jo je babica še pretlačila skozi lanene krpe. Kar je ostalo, pa se je skupaj s sladkorjem počasi kuhalo nad zmernim ognjem, dokler ni izhlapela skoraj vsa tekočina. Marmelado smo shranili v dobro očiščenih kozarcih, za pokušino pa pojedli goro palačink z marmelado, ki je imela svojstven okus in vonj po divji roži, kot še imenujejo šipek. Preprostejši recept za šipkovo marmelado pa kroži med ljubitelji sladkih marmelad. Kot je v navadi, je primeren čas za nabiranje šipka, ko pade prva slana, sicer pa od julija do novembra, ko so plodovi rdeče in oranžne barve. Plodove je treba dobro oprati, skuhati v nekaj vode ali na pari, zmleti v multipraktiku in precediti skozi sito. Kilogramu mase se doda kilogram sladkorja in nekaj vode. Kuhate na zmerni temperaturi, vse dotlej, da voda izhlapi. Marmelado zaprete v čiste in vroče kozarce, pokrijete in pustite, da se počasi ohladijo.

Šipkove koristne učinkovine

Posušeni in na drobno narezani šipkovi plodovi so našli mesto v vsaki babičini lekarni. Starejši ljudje so še vedeli, da je šipkov čaj dober pri prehladu. Danes ga je pogosteje kot samega mogoče najti skupaj s hibiskusom; kombinacijo prijetnega okusa priporočajo za tople in hladne napitke. Med vsemi gozdnimi plodovi vsebuje največ vitamina C (tudi do 1,7 odstotka v svežem plodu); njegove vsebnosti se sicer z meseci, ki se oddaljujejo od časa obiranja, zmanjšujejo, pa vendarle proti koncu leta še četrtina vitamina C obstane. Šipkovi plodovi vsebujejo še vitamin B 1, ki zvišuje sposobnost zbranosti, proti stresu bo v pomoč B 2, vitamin E premaguje proste radikale, saj je antioksidant, vitamin K vpliva na delovanje ledvic. Najdejo se še kalcij in železo, sladkorji, organske kisline in čreslovine.

 

Moje zdravje št. 136 / 1. marec 2011

ilustracija: Jin