Že davno tega so se s pripravki iz kozjega mleka lotevali raznih zdravstvenih tegob, zdaj pa kozje mleko in različne fermentirane izdelke iz njega spet uporabljajo pri zdravljenju tudi najhujših bolnikov. Po svetu izdelke iz kozjega mleka močno cenijo in uvrščajo med najbolj zdrava živila, prav tako kozje meso postaja nepogrešljivo v sodobni ekološki prehrani, znanstveniki mu pripisujejo celo ime meso prihodnosti. Koza v svoji prehrani zaužije več kot šeststo vrst rastlin več kot druge živali, pa tudi zdravilne rastline, ki jih druge domače živali ne. Tudi zato se kozje meso uvršča v visokokakovostne vrste mesa.

Dietno kozje meso

»Je nežno, dovolj mastno z zelo nizko vsebnostjo holesterola in zel o malo kalorijami. V celoti ustreza vsem merilom dietnega mesa,« v knjigi z naslovom Kozjereja, ki je nedavno izšla v samozaložbi, piše Jožef Škof, univ. dipl. inženir agronomije. Navede tudi podatke novejše raziskave, opravljene v Nemčiji, kjer so dokazali, da kozje meso, glede na druge vrste mesa, vsebuje presenetljivo veliko kakovostnih nenasičenih mastnih kislin. Posebno poudarjajo, da je nesporno dokazana izredno visoka vsebnost tako imenovane konjugirane linolne kisline (CLA), za katero je dokazan antikarcinogeni učinek. Ta kislina sodeluje tudi pri razgradnji maščob v človekovem prebavnem traktu in pospešuje tvorbo mišic.

Kozje meso vsebuje – v primerjavi z drugim mesom – tudi večjo količino železa, kalija in tianizina. Poudarja še, da beljakovine v govejem in svinjskem mesu ter mesu nekaterih rib lahko povzročajo kožne alergije pri ljudeh, ki so k njim nagnjeni, medtem ko pri zaužitju 150 gramov kozličjega mesa, pečenega brez maščob, takšne alergije niso opazili.

»Pri tem pa je zelo pomembno, da zaužijemo kozličje meso iz takšne reje, v kateri živali niso dobivale farmacevtsko-veterinarskih pripravkov ali antibiotikov,« še opozarja avtor, ki velik del knjige sicer posveča vsem dejavnikom, ki so potrebni za rejo koz, izdelovanju mlečnih izdelkov iz kozjega mleka…

Hitro prebavljivo

Posebna značilnost kozjega mleka je v tem, da je hitro prebavljivo. Eksperimentalno je bilo ugotovljeno, da se kozje mleko prebavi v 40 minutah, medtem ko se kravje mleko prebavi v dveh urah in pol. Na boljšo prebavljivost kozjega mleka v primerjavi s prebavljivostjo kravjega mleka vpliva zlasti večja in boljša razpršenost maščob. Maščobne kapljice v kozjem mleku so znatno drobnejše, zato se pod vplivom fermentov v prebavilih lažje in hitreje razgradijo.
Tudi drugi izdelki iz kozjega mleka so priporočljivi za zdravje. Kozja sirotka, denimo, močno razstruplja organizem in krepi našo odpornost, kar je vedel že Hipokrat. V jugovzhodnih deželah in Aziji veljata kozje mleko in kozja sirotka kot uspešno zdravilno sredstvo, zlasti pri pljučnih bolnikih. V švicarski strokovni literaturi je navedena še vrsta primerov zdravljenja s kozjim mlekom, zlasti kislim, in njegovimi izdelki. Med drugim je navedeno – opisuje avtor knjige Kozjereja – da je rejka koz, ki je imela raka na prsih, opazila bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja z uživanjem kislega kozjega mleka, pinjenega mleka, sirčka, masla in sira. Tudi pri želodčnih in črevesnih boleznih so pri tistih, ki so uživali kozjo sirotko, ugotovili izboljšanje zdravstvenega stanja, kar pripisujejo vsebnosti encimov, ki zelo dobro pospešujejo prebavo. Pri alergijah, ki jih povzroča kravje mleko, in pri odporu organizma do drugih živil je kozje mleko idealno živilo.

Pri nas je pokojni prof. dr. Dražigost Pokorn, strokovnjak za prehrano, že pred leti uvajal izdelke iz kozjega mleka, pa tudi mesa, na jedilnike. Bil je zelo naklonjen zdravilni sirotki, kefirju iz kozjega mleka in kozjim sirom. Predvsem so odlična izbira za prehrano majhnih otrok, saj imajo ravno pravo kombinacijo mineralov in maščobnih kislin, ki ne obremeni organizma in jih ta zato lahko brez težav predela.

»Z eno kozo za vsako slovensko družino bi pregnali kar nekaj zdravstvenih težav, za katerimi trpijo stari ali mladi Slovenci,« je prepričan avtor knjige Jožef Škof. V knjigi je spregovoril tudi o tem, da danes velja reja koz za eno najdonosnejših rej domačih živali, saj je na tržišču zaznati vse večje povpraševanje po kozjem mesu, mleku in mlečnih izdelkih. Bogato je z vitamini in rudninami, zato ga priporočajo zlasti otrokom in starejšim, pa tudi tistim, ki imajo alergijo na kravje mleko, in bolnikom pri okrevanju.

Nedeljski dnevnik