Če vas kdaj muči zgaga, bo leva stran telesa prava. V nedavni raziskavi je 20 ljudi pojedlo kosilo, pri katerem je 61 odstotkov kalorij izviralo iz maščob. Te namreč pospešujejo zgago.

Če ležite na levi, je želodec položen nižje

Potem se prostovoljci legli vodoravno. V času tega »dremuckanja« so pri vsakem merili, koliko časa so čutili zgago. Ugotovili so, da je zgaga trajala dlje časa pri tistih, ki so ležali na desnem boku.

Vzrok je preprost. Prof. William Ruderman z gastroenterološke klinike na Floridi pravi: »Če ležite na levi, je želodec položen nižje. Želodčna kislina, zaradi katere nas peče zgaga, se ne more dvigati. Če pa ležite na desni strani, se kislina mora nekam premikati in po navadi krene proti požiralniku, kjer povzroči zgago.«

Dvignite vzglavje!

Isti profesor še priporoča: »Dvignite vzglavje, kar povzroči, da gravitacija zadrži premike želodčne kisline navzgor. Da je vzglavje čim višje, lahko pod blazino položite tudi kakšno debelejšo knjigo. Sicer pa je po jedi najbolje iti na kratek sprehod. To omogoči, da gre hrana lepo skozi želodec in preostala prebavila.

Nedeljski dnevnik, 2. november 2011