Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk. V številnih državah sveta tečejo različne akcije ozaveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nenazadnje podpora vsem tistim, ki se jih je bolezen že dotaknila.

Farmacevtska družba Roche, Europa Donna, Zavod Med.Over.Net ter spletni portal Pesem.si so združili ideje in moči, da bi mesec boja proti raku dojk letos obeležili na nov in svež način. Na spletnem naslovu www.roza-oktober.si  je tako zaživel literarni natečaj Rožnata dlan, ki so ga zasnovali v želji vzpodbuditi k razmišljanju o ženskah, njihovi intimi, bolečini, žalosti ter seveda sreči in veselju. Obiskovalce spletne strani vabijo k pisanju pesmi ali krajše proze. Pesmi in črtice bodo po pregledu uredništva sproti objavljali na spletni strani, ob koncu natečaja pa bodo izbrane pesmi objavili v Rožnati knjižici, ki bo skupaj z napotki za zdravje dojk prispevek k boljši ozaveščenosti žensk in celotne družbe.

Projekt so podprli: Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Onkološki inštitut v Ljubljani in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije. Organizatorjem natečaja je v posebno čast, da sta njihova prizadevanja podprli tudi veliki pesnici dveh generacij Neža Maurer in Barbara Korun.