Evropska akademija za alergološke in klinične raziskave (EAACI) je sporočila najnovejše podatke glede razširjenosti alergij na starem kontinentu: podatki so zastrašujoči, saj 17 milijonov ljudi trpi samo zaradi alergij povezanih s prehrano, med njimi je več kot tri in pol milijona mlajših od 25 let. Število alergij pri otrocih do petega leta se je v zadnjih desetih podvojilo, nujni primeri zaradi anafilaktičnega šoka pa posedmerili. "Alergijske reakcije naraščajo, predvidevamo, da zaradi sprememb v prehranjevalnih navadah, pa tudi onesnaženega okolja in cigaretnega dima," meni prof. Maria Antonella Muraro. Dodala je tudi, da po drugi strani pomanjkanje izpostavljanja potencialnim alergenom od otroštva naprej dezorientira imunski sistem v prepoznavanju, kateri agent je varen in pred katerim je telo potrebno zaščititi.

                                        

_135083462.jpg

V kontinentalnem delu Evrope je najpogostejša alergija na hrano tista, ki jo povzroči sveže sadje in zelenjava, medtem ko je v anglosaksonskih deželah najpogostejši pretirani imunološki odziv na orehe, lešnike in kikirikije. V skandinavskih državah je največ reakcij na školjke, rake in ribe. V povprečju nekaj več reakcij utrpijo ženske (60 %), podatki pa tudi kažejo, da je pri otrocih krivec za alergije najpogostoje prav hrana, ki jo za svoj razvoj nujno potrebujejo, torej mleko, jajca in oreščki.