Prvi neboleči porod v hipnozi je bil opravljen v prvi polovici 19. stoletja, metoda pa je dosegla vrhunec ob njegovem koncu, vendar jo je kasneje odkritje kemičnih pripomočkov za lajšanje bolečin pahnilo v ozadje. Šele v drugi polovici 20. stoletja se je z ozaveščanjem o škodljivih vplivih kemičnih pripomočkov na nosečnico in plod hipnoza znova postavila v ospredje kot izredno primerna metoda za lajšanje bolečin med porodom.

Odvrnitev strahu pred porodom in telesna sprostitev

Hipnotizer oz. hipnoterapevt se pri svojem delu z nosečnico tako osredotoči na tri stvari: psihično jo želi pomiriti in ji odvrniti strah pred porodom, istočasno pa jo skuša čim bolj telesno sprostiti, da se mišice medeničnega dna čim bolj zmehčajo in pripravijo na zadnjo fazo poroda. V zadnji fazi poroda dela hipnotizer na tem, da zmanjša ali povsem odvrne bolečino in z uporabo določenih sugestij sprosti posamezne telesne dele ženske, ki rojeva.

Izogibajo se hipnozi med porodom

Hipnotizerji se načeloma izogibajo hipnozi med porodom, ki steče brez predhodne priprave, saj večje rezultate dosežejo tiste ženske, ki se že nekaj mesecev vnaprej (s pomočjo sugestij in blažje hipnoze) intenzivno pripravljajo na porod - te naj bi tudi v času samega poroda hitreje padle v stanje hipnoze in imele med rojevanjem manj bolečin in stranskih učinkov (manj raztrganin in prerezanih presredkov, manj poporodne krvavitve in raznih komplikacij). Ugotovili so tudi, da so se pri porodih v hipnozi rodili otroci, ki so bili v boljši fizični in psihični kondiciji in so hitreje začeli tudi sesati materino mleko.

Slaba ali dobra stran

Edina slaba stran (pa še ta je v bistvu dobra za bodočo mamico) pri hipnozi je ta, da mora biti ginekolog - hipnotizer ves čas ob rojevajoči ženski in da ne sme tekati k drugim pacientkam, kot je to praksa pri babicah, ki opravljajo več porodov istočasno. Pri tem pa moramo imeti v mislih, da  hipnoza ni odvisna zgolj od prizadevnosti hipnotizerja, temveč tudi od sposobnosti koncentracije, zaupanja in emocionalne odprtosti same nosečnice. Če vzamemo v obzir dejstvo, da v trans lažje stopajo ljudje z visoko emocionalno in intelektualno inteligenco in da  5 % ljudi ni sposobno pasti pod vpliv hipnoze, je tudi s strani nosečnice za pričakovati določeno mero psihičnih predpriprav in voljo po tovrstnem sodelovanju, da je rezultat temu primeren. Zdravniki naj bi ugotovili, da je hipnoza zlasti primerna za tiste nosečnice, ki pričakujejo prezgodnji porod in ki imajo slabo porodniško anamnezo ter za tiste, ki imajo pljučna, ledvična in srčna obolenja. Po drugi strani pa odsvetujejo hipnozo tistim, ki imajo pomisleke pred hipnotiziranjem in ki imajo hujše psihične motnje kot je npr. psihoza, saj obstaja med porodom nevarnost razvitja akutne psihoze.

Slovenske izkušnje

Če je v Nemčiji medicinska hipnoza povsem enakovredna metoda ob klasični terapiji in obstaja samo na nemškem govornem področju več kot 200 kliničnih študij o učinkovitosti hipnoze, je pri nas trend hipnoterapije od vsega začetka v nenehnem nihanju. Največ tovrstnih porodov so v sedemdesetih letih opravili na kranjski porodnišnici (s hipnozo so pomagali med 500 in 600 ženskam, kar predstavlja približno 11 % vseh tamkajšnjih porodov), zdaj pa hipnoterapija po tridesetih letih znova pridobiva na vrednosti. Tako lahko nosečnice danes poiščejo pomoč hipnoterapevta na različnih koncih Slovenije – dr. Sergej Pušnar nudi tovrstno pomoč v Novi Gorici in Ajdovščini, dr. Ana Ranc v Slovenj Gradcu, dr. Pajntar pa v Ljubljani in okolici.