Le repično olje je tisto, ki ga je vsaj v Evropi dovolj in niso napačne trditve, da je to najbolj zdravo olje na svetu. Imenujejo ga tudi nova zvezda v svetu maščob, saj vsebuje prehranske snovi, ki bi sicer v naši prehrani manjkale. To so življenjsko pomembne maščobe omega 3.
Izvor oljne repice ni znan. V raznovrstnih divjih oblikah jo je mogoče najti po vsej Evropi, Aziji in severni Afriki. V 17. stoletju so jo začeli gojiti najprej v Normandiji in južni Angliji. V Nemčijo je prišla v začetku 18. stoletja in pozneje tudi v naše kraje. Repico se sadi jeseni, maja
![_115674281.jpg](http://files.dnevnik.si/g/mojezdravje/_custom/_115674281.jpg)
Tudi orehi, oreščki in soja
Seme je edini del oljne repice, primeren za prehrano. Repično olje so prehranski strokovnjaki priporočali že pred tem, vendar bolj sramežljivo. Seveda ni tudi z olivnim oljem prav nič narobe, prav nasprotno, zelo zdravo je, saj vsebuje številne zdrave maščobe, vendar pa se v primerjavi z repičnim oljem z njegovimi omega 3 maščobami ne odreže najbolje. Prav takih maščob v naši prehrani najbolj primanjkuje. Raziskave so namreč pokazale, da človek pokrije svoje dnevne potrebe po omega 3 maščobah, če vsak dan uživa repično olje, oreške in redno je ribe. Približno en gram omega 3 maščob je v jedilni žlici repičnega olja, v olivnem olju pa samo desetina te količine. Prav zadostna količina teh maščob, ki se v rastlinskih živilih imenujejo alfa linolenske kisline, lahko prepreči srčni infarkt ali možgansko kap. Zato bi bilo treba vsak dan zaužiti najmanj 1 do 1,5 grama omega 3 maščob v obliki oreškov, orehov, soje ali repičnega olja. Laneno olje je s 5g omega 3 maščob v jedilni žlici sicer absolutni rekorder, toda to olje se zelo hitro kvari, zato je njegova praktična uporaba majhna. Omega 3 maščobe se nahajajo v velikih količinah tudi v ribah, zato je njihovo uživanje tako priporočljivo, saj delujejo pozitivno na imunski sistem in utrjujejo srce. Vendar pa bi bila naša morja kmalu brez vseh rib, če bi se vsi ljudje z njimi dvakrat na teden redno prehranjevali. Tega se nam ni bati, saj ribje jedi nikakor niso poceni in si ji lahko privošči le manjši sloj prebivalstva. Za normalen razvoj novorojenčkov so te maščobe izredno pomembne. Tisti ljudje, ki se branijo prehrane bogate z omega 3 maščobami, naj bi namesto njih uživali prehranska dopolnila, obogatena s temi maščobami. Najbolj znani sta ribje olje in alge. Ribe naj bi torej uživali enkrat ali dvakrat na teden, pri prehranskih dopolnilih pa je treba vedeti, da je njihovo čezmerno uživanje tudi škodljivo.
Sredozemska kuhinja izginja
Kljub vsem dobrim lastnostim repičnega olja še vedno narašča uporaba olivnega olja. Predlog, naj se večkrat uporablja repično olje namesto olivnega, je načeloma priporočljiv, čeprav je treba pri tem upoštevati
![_95324543.jpg](http://files.dnevnik.si/g/mojezdravje/_custom/_95324543.jpg)
Repično olje je najbolje hraniti v hladilniku, saj se tako ohranijo vse dobre lastnosti občutljivih omega 3 maščob. Za pečenje ga ne uporabljajte, saj se v vročini omega 3 maščobe uničujejo. V tem primeru je olivno olje le boljša rešitev. V rafinirani obliki je mogoče repično olje uporabljati tudi za pripravo toplih jedi, vendar samo pri visokih temperaturah. V tem primeru naj ima repično olje visok odstotek oljnih kislin in manjši odstotek linolenske kisline. Repično olje lahko uporabite tudi za izboljšanje dušene zelenjave. Idealno je tudi za hladne narezke in mešane solate.
Nedeljski dnevnik, 6. junij 2012