Le repično olje je tisto, ki ga je vsaj v Evropi dovolj in niso napačne trditve, da je to najbolj zdravo olje na svetu. Imenujejo ga tudi nova zvezda v svetu maščob, saj vsebuje prehranske snovi, ki bi sicer v naši prehrani manjkale. To so življenjsko pomembne maščobe omega 3.

Izvor oljne repice ni znan. V raznovrstnih divjih oblikah jo je mogoče najti po vsej Evropi, Aziji in severni Afriki. V 17. stoletju so jo začeli gojiti najprej v Normandiji in južni Angliji. V Nemčijo je prišla v začetku 18. stoletja in pozneje tudi v naše kraje. Repico se sadi jeseni, maja

_115674281.jpg
naslednje leto pa poženejo živo rumeni cvetovi. Njena stebla in listi so modro zelene barve, kar je značilno tudi za zelje, s katerim je oljna repica v sorodu. Avgusta, ko je čas za žetev, se razvijejo drobni stroki, ki vsebujejo mnogo semen. Takrat jo požanjejo in omlatijo. Z drobnih črnih ali rjavih semen odstranijo luščine, nato pa jih očistijo in posušijo. Hieronimus Bock je leta 1551 zapisal, da so v oljnih svetilkah v Alpah uporabljali repičnemu olju sorodno olje napa. V preteklosti so ga poleg tega uporabljali tudi kot mazilo in za strojenje usnja, med industrijsko revolucijo pa tudi v proizvodnji tekočih mil.

Tudi orehi, oreščki in soja

Seme je edini del oljne repice, primeren za prehrano. Repično olje so prehranski strokovnjaki priporočali že pred tem, vendar bolj sramežljivo. Seveda ni tudi z olivnim oljem prav nič narobe, prav nasprotno, zelo zdravo je, saj vsebuje številne zdrave maščobe, vendar pa se v primerjavi z repičnim oljem z njegovimi omega 3 maščobami ne odreže najbolje. Prav takih maščob v naši prehrani najbolj primanjkuje. Raziskave so namreč pokazale, da človek pokrije svoje dnevne potrebe po omega 3 maščobah, če vsak dan uživa repično olje, oreške in redno je ribe. Približno en gram omega 3 maščob je v jedilni žlici repičnega olja, v olivnem olju pa samo desetina te količine. Prav zadostna količina teh maščob, ki se v rastlinskih živilih imenujejo alfa linolenske kisline, lahko prepreči srčni infarkt ali možgansko kap. Zato bi bilo treba vsak dan zaužiti najmanj 1 do 1,5 grama omega 3 maščob v obliki oreškov, orehov, soje ali repičnega olja. Laneno olje je s 5g omega 3 maščob v jedilni žlici sicer absolutni rekorder, toda to olje se zelo hitro kvari, zato je njegova praktična uporaba majhna. Omega 3 maščobe se nahajajo v velikih količinah tudi v ribah, zato je njihovo uživanje tako priporočljivo, saj delujejo pozitivno na imunski sistem in utrjujejo srce. Vendar pa bi bila naša morja kmalu brez vseh rib, če bi se vsi ljudje z njimi dvakrat na teden redno prehranjevali. Tega se nam ni bati, saj ribje jedi nikakor niso poceni in si ji lahko privošči le manjši sloj prebivalstva. Za normalen razvoj novorojenčkov so te maščobe izredno pomembne. Tisti ljudje, ki se branijo prehrane bogate z omega 3 maščobami, naj bi namesto njih uživali prehranska dopolnila, obogatena s temi maščobami. Najbolj znani sta ribje olje in alge. Ribe naj bi torej uživali enkrat ali dvakrat na teden, pri prehranskih dopolnilih pa je treba vedeti, da je njihovo čezmerno uživanje tudi škodljivo.

Sredozemska kuhinja izginja

Kljub vsem dobrim lastnostim repičnega olja še vedno narašča uporaba olivnega olja. Predlog, naj se večkrat uporablja repično olje namesto olivnega, je načeloma priporočljiv, čeprav je treba pri tem upoštevati

_95324543.jpg
celoten način prehranjevanja in ne samo eno hranilno snov. Idealna je bila nekdanja sredozemska prehrana, s katero pa nima dandanašnja italijanska kuhinja nič več veliko skupnega.

Repično olje je najbolje hraniti v hladilniku, saj se tako ohranijo vse dobre lastnosti občutljivih omega 3 maščob. Za pečenje ga ne uporabljajte, saj se v vročini omega 3 maščobe uničujejo. V tem primeru je olivno olje le boljša rešitev. V rafinirani obliki je mogoče repično olje uporabljati tudi za pripravo toplih jedi, vendar samo pri visokih temperaturah. V tem primeru naj ima repično olje visok odstotek oljnih kislin in manjši odstotek linolenske kisline. Repično olje lahko uporabite tudi za izboljšanje dušene zelenjave. Idealno je tudi za hladne narezke in mešane solate.

Nedeljski dnevnik, 6. junij 2012