Nasprotno kot v Nemčiji bi pri nas verjetno zelo težko našli zdravnika, ki bi bolniku z znaki blage in zmerno hude depresije svetoval uporabo izvlečka šentjanževke, kljub temu da je vsaj en tak pripravek na voljo že vrsto let kot zdravilo rastlinskega izvora, ki ga izdajamo brez recepta.

Antidepresivno delovanje izvlečka šentjanževke so v raziskavah preizkusili s pomočjo biokemijskih modelov in ugotovili, da učinkovine v izvlečku zavirajo ponovni privzem noradrenalina, serotonina in dopamina. V raziskavah na podganah so ugotovili prilagoditve v možganih. Po štirinajstih dneh dajanja izvlečka šentjanževke se je povečalo število receptorjev za noradrenalin in serotonin v možganih. 

Previdnost!

Pri uživanju izvlečka šentjanževke je potrebna previdnost, saj lahko pride do fotosenzibilizacije in fototoksičnosti. Strokovnjaki posebej izpostavljajo pomembno lastnost izvlečka šentjanževke, saj učinkovine izvlečka inducirajo določene encime, še zlasti encim, ki sodeluje pri presnovi ksenobiotikov – vseh snovi, ki so tuje našemu organizmu, tudi zdravilnih učinkovin. To pomeni, da lahko pride do pospešenega metabolizma zdravilnih učinkovin in s tem do zmanjšanja njihovega učinka. Sočasno naj zato izvlečka šentjanževke ne bi uporabljali z imunosupresivi, antikoagulanti kumarinskega tipa, zaviralci HIV-proteaze in nekompetitivnimi inhibitorji HIV-1-RT, z drugimi antidepresivi, zlasti s selektivnimi zaviralci ponovnega privzema serotonina, s triptani ter s peroralnimi kontraceptivi. Do konca leta 2003 tako na primer poznajo enajst primerov domnevnih neželenih nosečnosti zaradi sočasnega uživanja izvlečka šentjanževke in peroralnih kontraceptivov.

_126966776.jpg

Načeloma naj bi torej pripravke iz šentjanževke svetovali za samozdravljenje blagih oblik depresije (potrtosti in brezvoljnosti), po možnosti ljudem, ki ne jemljejo drugih zdravil. V vsakem primeru je treba bolnika natančno izprašati, ali jemlje druga zdravila ali ne in mu razložiti, da učinek jemanja izvlečka šentjanževke nastopi šele po nekaj tednih in da je treba jemati zadostne dnevne odmerke. Opozoriti je treba tudi zdravnika, če bi mu v času jemanja šentjanževke predpisal druga zdravila. Do konca leta 2002 so objavili 37 kliničnih raziskav z izvlečki šentjanževke, ki so zajemale več kot 4000 bolnikov z blago ali srednje hudo depresijo. Avtorji knjige Rational Phytotherapy opozarjajo na zelo pomembno dejstvo, da je za uspešno zdravljenje depresije, ne glede na to, ali gre za uporabo antidepresiva sinteznega ali naravnega izvora, bistvenega pomena sodelovanje bolnika in ustrezna podpora zdravnika (kognitivno zdravljenje).

Vir: Nedeljski dnevnik