"Znanstvenih podatkov o uporabi in učinkovitosti ribeza je zelo malo in še ti govorijo le o črnem ribezu (Ribes nigrum L.). Tega tradicionalno uporabljamo predvsem pri blagih težavah s sečili kot diuretik (za povečanje izločanja urina) in za lajšanje revmatičnih bolečin, manj pogosto pa za zdravljenje driske, oslovskega kašlja ali zunanje na ranah. Za te namene iz listov, ki jih naberemo v času cvetenja ali kmalu po tem, ko rastlina odcveti, pripravimo čaj: 2 do 4 grame zdrobljene in posušene droge prelijemo z vrelo vodo ter po 5 do 10 minutah odcedimo. Večkrat dnevno spijemo po eno skodelico. Če se težave po 2 do 4 tednih ne izboljšajo, svetujemo obisk pri zdravniku.

Uporaba listov črnega ribeza je varna, saj nimamo podatkov o neželenih učinkih ali o medsebojnem delovanju z drugimi zdravili. Kljub temu Evropska agencija za zdravila iz previdnostnih razlogov zdravljenja s črnim ribezom ne priporoča otrokom, mlajšim od 18 let, ter nosečnicam in doječim materam. Ne svetujemo tudi sočasne uporabe pri bolnikih, ki jemljejo zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja ali bolezni ledvic.

Znanstveniki so z laboratorijskimi in vitro raziskavami in poskusi na živalih ugotovili, da so za omenjene učinke odgovorni predvsem flavonoidi, oligomerni proantocianidini in fenolne kisline. V novejših raziskavah zbuja zanimanje nedavno dokazana prisotnost lipidov, ki vsebujejo znaten delež alfa linolenske kisline – maščobne kisline omega 3, za katero danes velja prepričanje, da je povezana z ugodnimi učinki na srčno-žilni sistem. Črni ribez vsebuje tudi veliko vitamina C, ki pomembno prispeva k ugotovljenemu antioksidativnemu delovanju.

_166587765.jpg

O kliničnih učinkih črnega ribeza imamo žal izjemno malo podatkov. V kliničnih raziskavah so vrednotili delovanje pri revmatoidnem artritisu, urinskih kamnih ter izboljšanju nočnega vida, vendar so rezultati zaradi slabe kakovosti raziskav neverodostojni. Nimamo tudi nobenih dokazov o učinkovitosti pri zdravljenju sladkorne bolezni, slabokrvnosti ali povišanega holesterola.

V zvezi s preučevanjem učinkov na glikemične dejavnike bi kot zanimivost omenila lani objavljeno raziskavo, v kateri je dvajset zdravih žensk uživalo plodove ali sok črnega ribeza skupaj s saharozo ali pa samo ta sladkor. V prvem primeru so izmerili značilno manjše krvne koncentracije glukoze in inzulina po zaužitju takega obroka in s tem značilno boljši glikemični indeks."

Odgovarjala je doc. dr. Nina Kočevar Glavač.

Vir: Nedeljski dnevnik