Aktivnosti, ki jih pripravlja Delovna skupina za srčno popuščanje pri Združenju kardiologov Slovenije, bodo potekale v večini večjih slovenskih krajev. Lokalni organizatorji bodo postavili stojnice, kjer bodo mimoidočim predstavili značilnosti srčnega popuščanja, načine zdravljenja in možnosti samooskrbe bolnikov ter možnosti za preprečevanje nastopa srčnega popuščanja.

Organizirali bodo tudi predavanja za laično in strokovno javnost in dan odprtih vrat Ambulant za obravnavo bolnikov s srčnim popuščanjem.

V okviru Pohoda ob žici v Ljubljani bodo v soboto, 11.  maja 2013, postavili posebno stojnico. Izvedli bodo tudi delavnico o srčnem popuščanju za medicinske sestre, ki delujejo na področju srčnega popuščanja v slovenskih bolnišnicah.

Kako prepoznamo srčno popuščanje?


Sum na srčno popuščanje postavimo na osnovi značilnih simptomov in kliničnih znakov. Ker so simptomi in znaki skupni več bolezenskim stanjem in ker nimajo vsi bolniki s težko sapo, utrujenostjo in oteklimi nogami srčnega popuščanja, je ključna preiskava ultrazvočna preiskava srca ali ehokardiografija.

Bolniki morajo poznati svoje bolezensko stanje in biti sposobni prepoznati opozorilne znake. Več o njih najdete na www.alivasesrcepopusca.si