Posebna intervencijska skupina Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je v ponedeljek popoldne na območju Gradišča nad Pijavo Gorico odlovila medvedjega mladiča in ga po opravljenih postopkih vrnila v naravno okolje. Vodja oddelka za lovstvo in gozdne živali pri ZGS Marko Jonozovič, ki je medvedka lastnoročno uspaval, je povedal, da bo mladič preživel, če bo našel mater medvedko.

Medvedek je pobegnil na drevo

»Mladič je že pred dobrim tednom taval v zaselkih Gradišče in Vrh pri Gradišču ter v okolici tamkajšnjih stanovanjskih in gospodarskih objektov iskal hrano. Ko smo ga prvič hoteli odloviti, je pobegnil na drevo, zato smo ga pustili pri miru. Poučili smo vaščane, naj medvedka ne hranijo in božajo, saj bi mu s tem res naredili medvedjo uslugo. Nato se je žival sama odmaknila v gozd, v ponedeljek pa se je spet pojavila v vasi. Vnovič se je zatekla na drevo, ampak tokrat mi ni preostalo drugega, kot da jo omamim z injekcijo,« je razložil Jonozovič.

Po njegovih besedah so zgledno sodelovali tudi vaščani, ki so priskrbeli lestev, da so medvedka varno pobrali iz drevesne krošnje. Člani intervencijske skupine so žival izmerili in označili, nato pa so šest kilogramov težkega samčka izpustili na krmišče za divjad v bližnjem lovišču. »Medvedek je po prebujanju uspešno odhlačal s krmišča, vsi pa upamo, da se bo srečal z materjo, ki je ob reševalni akciji nismo opazili. Če njegova mama ni več živa, so skoraj nične možnosti, da bo tudi sam preživel,« je povedal vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo.

Na vprašanje, kaj bodo storili, če se medvedek vrne v vas, je Jonozovič odvrnil, da bodo postopek ponovili. »Če pa se bo zatem še enkrat vrnil, ga bomo spustili globlje v gozd. Druge možnosti ni, saj v Sloveniji nimamo zavetišč. Pa tudi sam tega ne podpiram, saj menim, da medveda ni mogoče 'podivjiniti'. Medved, ki zraste v zavetišču, bo slej ko prej prihajal odpirat hladilnike,« je slikovito pristavil Jonozovič.

Sedem medvedov lomasti po TNP

Medvedi pa se stalno zadržujejo tudi na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) – tudi v bližini zaselkov in na območjih parka, ki jih pohodniki pogosto obiskujejo. Po podatkih javnega zavoda TNP se na območju parka stalno zadržuje do sedem rjavih medvedov. Nazadnje so medveda opazili v dolinah Radovne in Krme ter na širšem območju Vogla. Ker lahko rjavi medved v enem dnevu prehodi tudi do nekaj deset kilometrov, prebivalce opozarjajo, naj v okolici hiš ne puščajo organskih virov hrane, pohodnike pa, naj hodijo le po označenih poteh.