Kar zadeva najvidnejše uvrstitve bo uspeh slovenske reprezentance odvisen predvsem od Teje Belak, ki je bila lani na EP na preskoku četrta, letos pa si želi narediti korak naprej. Visoke obete ima na parterju tudi Saša Golob, ki bi se v primeru dobre izvedbe na svojem orodju uvrstila okrog 20. mesta. Obe članici, ki bosta ta teden v Bolgariji tekmovali na evropskem prvenstvu, pa imata še eno skupno točko. Obe namreč še letos čaka operacija. Prva bo šla pod nož Teja Belak, ki pa se je s trenerjem Andrejem Mavričem odločila, da bo šla na operacijo ahilove tetive z najmanj dvotedensko zamudo. Razlog se skriva v tem, da v skupnem seštevku svetovnega pokala lovi visoko uvrstitev, ki si jo bo lahko priborila dva tedna po evropskem prvenstvu. Prvotni načrt je namreč bil, da se Ljubljančanka odpravi na zahtevno operacijo takoj po nastopu v Sofiji.

Saša Golob nas je pred odhodom v Bolgarijo presenetila z novico, da bo šla 2. septembra na operacijo. »Če se bom želela še enkrat maksimalno pripraviti na olimpijske kvalifikacije, bom morala na operacijo gležnja. Sicer upam, da bom dobila kakšen termin prej. Po spomladanskem delu sezone me čakajo še naporna predavanja na medicinski fakulteti. najraje bi videla, da bi šla na operacijo v začetku julija,« je pojasnila vzorna študentka Saša Golob, ki je slovensko gimnastiko zastopala na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu. Njena trenerka Ljudmila Koroljenko si najbolj želi, da bi telovadka Šiške na EP svojo sestavo izvedla brez prestopa, ki ji v zadnjem času povzroča precej težav. »Verjetno bom v kvalifikacijah nastopila z enim starim skokom in enim oteženim. V primeru uvrstitve v finale bom izvedla oba otežena skoka, saj bom šla na vse ali nič. Če bom pri doskoku ostala na nogah, se mi lahko obeta vrhunska uvrstitev,« pravi Teja Belak.

»Vesel sem predvsem dejstva, da smo pri mladinkah po daljšem času uspeli sestaviti reprezentanco, ki bo lahko nastopila v ekipni konkurenci. Gre za zelo mlade telovadke, posledično pa njihove konkurence ne poznamo najbolje, zato so napovedi zelo nehvaležne. Po drugi strani se ne obremenjujemo z drugimi reprezentancami. Mlade telovadke bodo v Sofiji spoznale svet gimnastike in upam, da ga bodo zajele v veliko žlico ter da jim bo ostal v lepem spominu. Po videnem na treningih bi lahko v mnogoboju najviše posegla Lara Omahen (za Slovenijo bodo tekmovale še Alenka Pipuš, Lina Vodnik, Neli Štruc in Pia Belak, op. p.),« je dal mladim popotnico selektor slovenske reprezentance Andrej Mavrič. »Pri članicah je zgodba drugačna. Evropsko prvenstvo bo služilo tudi kot kvalifikacija za prve evropske igre, ki bodo prihodnje leto, zato so dosežki pomembni. Žal pa nam ni uspelo sestaviti članske ekipe, saj sta trenutno v Sloveniji le Saša in Teja tako vrhunski telovadki, da se lahko merita z mednarodno konkurenco,« je nadaljeval Mavrič, ki je priznal, da imata s Tejo Belak zelo visoke cilje. »Teja je bila v tej sezoni trikrat na stopničkah na tekmah svetovnega pokala, lani četrta na evropskem prvenstvu in tik za finalom na svetovnem prvenstvu. Razumljivo je, da je cilj narediti še korak naprej. Kot veste, pa nas lahko v našem športu že manjša napaka oddalji od ciljev, da večje sploh ne omenjam. Upamo na najbolje.«

Jutri bodo s kvalifikacijami začele mladinke, v četrtek članice, v petek bo finale mladinskega mnogoboja, v soboto članskega ter ekipni finale, v nedeljo pa bodo finali na posameznih orodjih v mladinski in članski konkurenci. Prihodnji teden pa se bodo v Sofiji merili najboljši telovadci stare celine, slovenska reprezentanca pa bo za razliko od telovadk med člani tekmovala v ekipni konkurenci.