Hrvati se sprašujejo, kdaj bodo uvedli tudi davek na zrak

Skupinska dovolilnica Hrvatskih šuma za orientacijski tek, airsoft ali paintball stane 250 kun (32,90 evra), piše v ceniku za uporabo gozdov in gozdnih površin za počitek in rekreacijo, ki so ga sprejeli konec marca.

Jadralni padalci bodo morali plačati 50 kun (6,60 evra) za uporabo vzletnih stez, posamezniki 20 kun (2,60 evra) oziroma dvakrat več za družino na izletu, kolesarji deset kun (1,30 evra), kolesarske družine pa dvakrat več. Za kulturne prireditve bo treba javnemu podjetju odšteti 1000 kun (130 evrov).

Nezadovoljni Hrvati nasprotujejo zaračunavanju obiskovanja narave in se sprašujejo, kdaj bodo na Hrvaškem uvedli tudi davek na zrak.

Brezplačno le zunaj posebej označenih stez

V hrvaškem gozdnem gospodarstvu so pojasnili, da se bo možno tudi v prihodnje brezplačno sprehajati po njihovih gozdovih ali kolesariti zunaj posebej označenih stez.

Kot je dejal predsednik uprave podjetja Hrvatske šume Ivan Pavelić, bo cenik veljal za območja, na katerih bodo urejeni prostori za izlete in rekreacijo, kot so zabavni in adrenalinski parki. Dodal je, da je cenik del spremembe zakonodaje o gozdnih območjih, ki bodo v prihodnje namenjena tudi turizmu in ne zgolj izkoriščanju lesa.

Že vrsto let zaračunavajo nabiranje gob, kostanja ...

Hrvatske šume že vrsto let zaračunavajo nabiranje gob, kostanja, belušev in drugih rastlin kot so zdravilne in aromatične rastline ter začimbe.

Najdražja je sezonska dovolilnica za nabiranje tartufov, za katero bo treba odšteti 1360 kun (179 evrov) ali 160 kun (21 evrov) za dnevno dovolilnico, medtem ko je za nabiranje zdravilnih rastlin možno kupiti sezonsko dovolilnico za 100 kun (13 evrov) ali dnevno za deset kun (1,30 evra), so zapisali na spletni strani hrvaškega podjetja za gozdove.