New York Times je že pred desetimi leti album Tres Cosas glasbenice Juane Moline uvrstil med deset najboljših albumov leta, zadnji izdelek, hipnotično večinštrumentalni album Wed 21, ki ga je v celoti posnela in odpela sama, pa razglašajo za njeno najboljše delo. Z njo prihajata bobnar Diego Lopez De Arcaute in Odin Schwartz, ki bo s seboj prinesel več inštrumentov.

Tradicija in svežina

Legenda etiopskega jazza Mulatu Astatke, ki je pred tremi leti že držal na nogah ljubljansko občinstvo v CUK Kino Šiška, tokrat prihaja v družbi najboljših glasbenikov londonske jazz scene in novim projektom Sketches of Ethiopia.

Druga godba bo spet postregla z aktualno tuareško glasbeno sceno, Nigerijcem Bombinom, ki je prepričal tudi največje glasbene revije in časopise. Novi glas Sahare, kot mu pravijo, bo predstavil svoj zadnji izdelek Nomad, ki ga je v Nashvillu posnel in sproduciral Dan Aeurbach (The Black Keys) ter že žanje pozornost. Bombino aka Goumour Almoctar povezuje berberske ritme z energijo rock'n'rolla, v besedilih pa razbiramo zgodovino tuareškega boja za preživetje in dostojanstvo. Tako Astatke kot Bombino bosta nastopila 30. maja v Kinu Šiška, dogajanje pa se bo proti polnoči prestavilo na Metelkovo.

V Menzi pri koritu bo nastopil mojster drumljic, v Parizu živeči Kitajec Wang Li. Obvladuje tudi druge tradicionalne inštrumente, ki pa jih uporablja na avantgarden način. Tako koncert Bombina kot Wang Lija podpira Francoski inštitut Charlesa Nodiera v Ljubljani. V Gali hali bo nekoliko pozneje nastopila vokalistka Akua Naru iz ZDA, ki so jo lani slišali tudi v Mariboru. Je privrženka hiphop beatov, njena priredba komada Poetry: How does it feel now? pa je youtubovska uspešnica. Ponudila bo ognjevit, raskav vokal, progresivni poetični lirizem ter zvočnost sodobnega jazza in soula. Sredini noči bo v Channel Zero na oder stopil še Jambinai, prvo ime seulske indie scene. Zasedba iz Južne Koreje si je po izidu albuma Difference hitro utrla pot na ugledne mednarodne festivale, ljudi je prepričal preplet starih tradicionalnih inštrumentov z distorzijo kitar in elektronskih loopov. Vso noč bo v Klubu Gromka tudi DJ-program: DJ Superbass in Rosapaeda Sound System prihajata iz Italije, DJ Madd pa z Madžarskega.

Kolektivi s kreativo

Dogajanje 31. maja, zadnji dan festivala, bo že v času kosila v Klubu CD zagnal turški kvartet Rubato, ki je novembra lani izdal prvenec, v hipu prepričal turške poslušalce, zdaj pa naskakujejo še mednarodne odre. Ob avtorski glasbi izvajajo tudi tradicionalno glasbo Anatolije. Za njimi bo na isti oder stopila ena najpomembnejših makedonskih zasedb Foltin, ki jo pri nas že dobro poznamo, bo pa na Drugi godbi nastopila prvič. Zasedbi se bosta pridružila dva gosta, slovenski multiinštrumentalist Vasko Atanasovski in nizozemski saksofonist Natalio Sued, koncert pa bodo potem ponovili (vsaj) še v Makedoniji in na Nizozemskem.

Zaključek jubilejnega festivala bo slovenski, glavna zvezda bo Magnifico, ki bo v svojem slogu v Križankah popeljal na glasbeno popotovanje Srbski vojaški orkester, ta pa bo z eklektičnim zvokom priklical ozračje balkanskih šlagerjev in narodnih napevov iz tridesetih let. Magnificov šov bodo popestrili posebni gostje - Slovenski oktet. Festivalske luči se bodo zastrle v Channel Zero na Metelkovi z Jimmy Barka Experience, ljubljanskim trojcem, ki je tokrat zraven povabil še krmarja, ki zelo uspešno brodi po močvirju raznih žanrov.