Krog favoritov za osvojitev krone v zadnjih letih ostaja zelo podoben, širi pa se konkurenčnost moštev iz srednjega razreda. Upoštevati je treba, da na prvenstvih skupine A vsako leto manjka veliko zvezdnikov iz NHL, zaradi česar je manevrski prostor za morebitna presenečenja večji. Turnir v Belorusiji ne bo letošnji vrhunec sezone na reprezentančni ravni, ampak bo ostal v senci februarskega dogajanja na olimpijskih igrah v Sočiju. Ravno zaradi tega je imela Belorusija pred leti precej več možnosti za uspeh pri kandidaturi za organizacijo prvenstva. V glasovanju je kot prvo zasledovalko močno premagala Madžarsko.

Svetovno prvenstvo 2014 bo tudi dogodek, ko bodo moštva skušala nadgraditi uspeh iz Sočija ali polizati rane po neuspelem nastopu v ruskem obmorskem letovišču. Največja osmoljenka zadnjih iger je bila vsekakor Rusija, v zadnjih šestih letih s tremi naslovi prvaka nesporna vladarica elitnih prvenstev, ki pa se ji je lani v Stockholmu na Švedskem tako zalomilo, da se ni uvrstila niti na zmagovalni oder. Predvsem izpad iz olimpijskega četrtfinala v Sočiju je Ruse občutno zabolel. Jezen je bil tudi predsednik Vladimir Putin, ki je celo obiskal slačilnico. Ruska zveza je po hladnem tušu na domačem ledu takoj ukrepala in odpustila selektorja Zinetulo Biljaletdinova. Na njegov stolček se je zdaj usedel Oleg Znarok, nekdanji latvijski hokejist, ki je z moskovskim Dinamom kot trener dvakrat zapored osvojil Gagarinov pokal za zmago v odprti ruski ligi KHL.

Prvi zvezdnik dogajanja v Minsku, kjer bodo hokej igrali v dveh dvoranah (osrednja sprejme 15.000, druga pa 10.000 gledalcev), bo Rus Aleksander Ovečkin. Lansko lovoriko bodo branili Švedi, slovenski krvniki iz olimpijskega boja za polfinale. Njihov selektor Par Marts bo pogrešal številne znane obraze na čelu z vratarjem Henrikom Lundqvistom, ki je v dresu New York Rangers na robu izpada iz drugega kroga končnice v NHL. Najboljše može bodo pogrešali tudi Američani, bronasti z zadnjega šampionata. V Minsk tako ne bodo prišli Sidney Crosby, Jonathan Toews, Drew Doughty in številni drugi. Po realnih napovedih bosta za obstanek med elito najbolj trepetali reprezentanci Italije in Kazahstana, ki sta v tej sezoni povratnici med elito.

Organizatorji svetovnega prvenstva zagotavljajo, da je Belorusija pripravljena na največji športni dogodek v tej državi, v kateri je predsednik Aleksander Lukašenko velik hokejski navdušenec. Tudi nasploh ima šport s palico in ploščkom zapisano prav posebno mesto v Belorusiji. Po priljubljenosti ga nekateri enačijo celo z nogometom kot najbolj globalno športno igro na svetu. Največji uspeh beloruskega hokeja sega v leto 2002, ko je reprezentanca pod svojo zastavo na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju dosegla celo polfinalni nastop. Kot pravijo v Minsku, so vstopnice za finale letošnjega svetovnega prvenstva prodali v vsega sedmih minutah, odlično pa so šle v promet tudi vstopnice za druge tekme. Poleg domačinov so jih po pričakovanjih največ pokupili Rusi, Latvijci, Finci in Nemci.

Čeprav Slovenija po tekmovalni plati ne bo občutila hokejskega utripa v Belorusiji, pa bo ob koncu turnirja imela predstavnike na tradicionalnem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Pogled bo usmerjen v prihodnjo sezono, ko bo naša reprezentanca še osmič sodelovala med elito. Kongres bo pomemben, saj se bodo delegacije dogovarjale za pripravljalne tekme. Za predsednika zveze Matjaža Rakovca in generalnega sekretarja Dejana Kontreca bo velik izziv pridobiti močnega nasprotnika, kar jima doslej še ni uspelo. Dodajmo, da bo HZS novembrski ligaški premor izkoristila za organizacijo mednarodnega turnirja, ki bo po štirih letih znova potekal na Jesenicah.

Svetovno prvenstvo elitnega razreda, skupina A (Švedska, Rusija, Kanada, Švica, Norveška, Latvija, Francija, Kazahstan), danes ob 16.45: Francija – Kanada, ob 20.45: Slovaška – Češka, skupina B (Finska, Češka, ZDA, Slovaška, Nemčija, Danska, Belorusija, Italija), danes ob 16.45: Švica – Rusija, ob 20.45: Belorusija – ZDA.