Nekdaj so na zelenicah okoli naših hiš ropotale kosilnice različnih barv, zadnja leta pa vse pogosteje vidimo že na daleč prepoznavne rumene kosilnice. Preizkusili smo tri njihove letošnje novosti v segmentu vrtnih kosilnic, in sicer Stiga COMBI 48 S ST 45 OHV ROTA, Stiga COMBI 53 SQ ST 55 OHV PRO in Stiga COMBI 53 S ST 55 OHV ROTA. Gre za kosilnice treh širin, najmanjša, 48 S, pa ima za eno konjsko silo šibkejši motor.

Novosti

Nove modele Stiginih kosilnic letnik 2014 odlikuje nov koncept galvansko zaščitenega in prašno pobarvanega ohišja, kar mu zagotavlja dovolj veliko trajnost. Posebnost vseh treh modelov so različno velika sprednja in zadnja uležajena kolesa. Že doslej je Stigine kosilnice odlikoval zelo dobro izkoriščen zračni curek ob vrtenju rezila, ki zagotavlja enakomerno rezanje trave in pobiranje brez zastajanja tudi v bolj zahtevnih razmerah (mokra in visoka trava). Motorji Stiga dosegajo tudi najnižjo raven hrupa na trgu, prav tako pa je nizka njihova poraba goriva in emisije, ki so nižje od tistih, ki jih predpisujejo emisijski standardi. Pomembna je seveda tudi cena, a se je treba zavedati, da izdelki v najnižjem kakovostnem razredu, pri izdelavi katerih se varčuje na vsakem koraku, ne zdržijo dolgo in se pogosto kvarijo. Stigine kosilnice so solidni izdelki, pri katerih za sprejemljivo ceno dobimo zelo dobro kakovost, treba pa je upoštevati tudi, da so te kosilnice namenjene različnim površinam in različnim načinom košnje.

Štirje v enem

Ko govorimo o načinu košnje, je treba povedati, da vse tri kosilnice omogočajo tri načine dela – mulčenje, pri katerem je treba v izmetni kanal, ki vodi v koš, vstaviti poseben plastičen čep, zadnji izmet in pobiranje v koš. Pobiranje je zaradi sistema direktnega prehoda v zadnji koš zelo dobro tudi zaradi učinkovitega piša rotacijskega noža. Koš ima trdo plastično dno in pletene stranice. Tak koš je za proizvajalca nekoliko dražji od polnega plastičnega, uporabniku pa prinaša vrsto prednosti, predvsem pa zaradi enakomernega izhajanja zraka po celotni dolžini obeh stranic zagotavlja bolj enakomerno polnjenje. Pri košnji z zadnjim izmetom je treba le odstraniti koš, zaslon pa zagotavlja, da kosilnica koscu trave ne meče v noge.

Mulčenje je zelo učinkovit in eden najboljših načinov nege trate, a je treba vedeti, da je zahteva redno in relativno nizko košnjo trave, da se lepo zdrobljenih bilk na trati skoraj ne vidi. Če kosimo previsoko travo, ostane vidna pokošena trava. Zadnji izmet je namenjen košnji srednje visoke trave. V primeru, da želite z rotacijsko kosilnico kositi višjo travo, vam priporočamo Stiga COMBI 53 SQ ST 55 OHV PRO, ki ima tudi stranski izmet. Kot pravi proizvajalec, ta kosilnica kosi na štiri načine, in tehnično zainteresiran kupec se bo zagotovo vprašal, kaj za vraga je to. Gre za zadnji izmet, koš, mulčenje in stranski izmet, pri katerem se koš preprosto odstrani in vstavi čep za izmet, v stransko odprtino, ki je zaprta s plastičnim pokrovom, pa se vstavi stranski lijak. Tako pripravljena kosilnica se ne ustraši niti zares visoke trave.

Drsna sklopka

Naj nekaj besed namenimo še posebnosti, po katerih se Stigini modeli ločijo od večine kosilnic brez uravnavanja hitrosti pogona s pomočjo prestav ali hidrostatičnega menjalnika. Večina takih kosilnic je sorazmerno hitrih, ob vklopu pogona pa praviloma poskočijo, kot bi jih brcnil v zadnjo plat. Če je koš poln, se lahko postavijo celo na zadnja kolesa. Vsega tega pri Stiginih modelih ni. Prvič je hitrost pogona do uporabnika in trave zelo prijazna. Za učinkovito rezanje trave je namreč bolj priporočljiva počasnejša vožnja. Če po trati drvimo, je rezultat slabo pokošena trava. Vsi trije modeli nimajo možnosti uravnavanja hitrosti, a nastavljena hitrost uporabnika ne utruja in je zelo primerna za vse, ki ne morejo teči za kosilnico.

Druga posebnost Stiginih kosilnic je, da ob vklopu pogona ne poskočijo. Razlog se skriva v sklopki. Večina kosilnic s pogonom ima sklopke, ki so, če povemo preprosto, kot dve zobati plošči. Ob vklopu pogona se zobje sprimejo, zato je normalno, da kosilnica poskoči. Stigini modeli imajo klasično sklopko z dvema ploščama, ki ju skupaj drži sila pritiska, ob vklopu pa vedno pride do počasnejšega, drsnega zagona druge plošče, kar je za uporabnika zelo dobrodošlo. Opozoriti je treba le, da je treba sklopko, če opazimo, da je pogon počasnejši oziroma spodrsava, po dveh ali treh letih nastaviti. Sliši se sicer zapleteno, a je dovolj le nekoliko zategniti žico, s katero vklopimo pogon.

Vse tri kosilnice imajo serijsko centralno nastavljanje višine košnje. Ročaji teh kosilnic so zložljivi, Stiga COMBI 53 SQ ST 55 OHV PRO pa ima hitro zložljive ročaje in nastavljivo višino ročaja kosilnice. Skratka – čas je za košnjo. Z rumeno!

Več informacij:

http://www.opara.si/category.php?id_category>25#/proizvajalec-stiga