»Obstaja veliko besed, ki imajo enak pomen, pojavijo pa se kar tri skupaj,« je za CNN pojasnila Deborah Tannen, profesorica lingvistike na univerzi Georgetown. Tako je v angleščini še »yada, yada, yada« v slovenščini pa »la, la, la« (izraža malomarno zavrnitev).

»Bla« prvi uporabil novinar

V antični Grčiji so uporabljali besedno zvezo »bar, bar, bar«, ki ima enak koren kot »barbar«, označuje pa, da so bile izgovorjene besede »zvoki brez pomena«, je pojasnil Geoff Nunberg, lingvist na univerzi Berkeley v Kaliforniji.

Angleški Oxfordski slovar prvo dokumentirano uporabo besede »bla« pripisuje novinarju Howardu Vincentu O'Brienu, ki jo je uporabil v svojim spominih Wine, Women & War leta 1918. Tri leta kasneje jo je zapisala revija Collier's: The National Weekley. A za razliko od O'Briena so tokrat uporabili že besedno zvezo, v kateri se je bla dvakrat ponovila: »Nato je posebni govorec začel dolg razgovor sam s sabo, ki je bil večinoma bla bla.«

Največkrat uporabljena med letoma 1960 in 2000

Nunberg je prepričan, da so besedo 'bla' najbrž uporabljali že prej. Izšla naj bi celo iz besedne zveze »bla bla bla«, ki se je v knjigah pojavila že v 19. stoletju. Pogostost uporabe je po Googlovem programu NGram sodeč močno narasla v povojnemu obdobju. »Največkrat je bila uporabljena med letoma 1960 in 2000,« je pojasnil Nunberg.

Razlog za pogostejšo uporabo bi lahko tičal v oglaševalskih agencijah, ki »bla, bla, bla« uporabljajo v oglasih, da bi jih še bolj ločile od drugih in jim dale pridih posebnosti. Morda pa je povojni čas le poln samih blebetačev, ki ne znajo drugega kot »bla, bla, bla« (blebetati), še zaključuje CNN.