Kot je v zadnjih letih v navadi, se bo letošnja sezona najprestižnejših atletskih mitingov začela v Katarju. V Dohi se bodo v petek v nekaterih disciplinah, ki štejejo za diamantno ligo (moški se bodo merili v tekih na 200 m, 400 m, 1500 m, 3000 m z zaprekami, 110 m z ovirami, višini, daljini in metu diska, ženske pa v tekih na 100 m, 800 m, 3000 m, 400 m z ovirami, skoku ob palici, troskoku, suvanju krogle in kopju), zbrali najboljši svetovni atleti. Med atletsko elito bosta tudi dve Slovenki, in sicer bosta svojo pripravljenost na začetku sezone pokazali metalka kopja Martina Ratej in skakalka troskoka Snežana Vukmirović.

Atleti in atletinje se bodo v tej sezoni merili v 32 disciplinah, vsaka pa bo na sporedu po sedemkrat. Med dobitnike točk v skupnem seštevku se uvrstijo le po najboljši trije na posameznem mitingu (zmagovalec dobi štiri točke, drugi dve, tretji pa eno). Sistem torej favorizira zgolj elito, zato bo slovenska atletika sila težko zbrala že eno samo točko diamantne lige v tej sezoni. Sploh glede na to, da meta kladiva znova ni v diamantni druščini, niti ne kaže, da bi v bližnji prihodnosti v njo prišel. Disciplina, v kateri slovenska atletika po zaslugi Primoža Kozmusa dosega največje uspehe, živi od obljub veljakov, ki občasno obiščejo Slovenijo ter kimajo, kakšna škoda se godi sicer atraktivni disciplini.

Atletski svet je v Dohi najbolj pričakoval vrnitev enega najboljših atletov 21. stoletja Davida Rudishe. Svetovni rekorder v teku na 800 m je namreč zaradi poškodbe izpustil lansko sezono. Koliko je resnice v dejstvu, da zaradi poškodbe Kenijec še vedno ni nared, ali ni zgolj pripravljen na ravni, na kateri bi si želel biti, bo pokazala nadaljnja sezona. Zato bo v Dohi favorit na 800 m svetovni prvak iz Moskve Mohamed Aman.

Snežana Vukmirović bo prvič nastopila na mitingu diamantne lige v Dohi. V bližnji dvorani krasnega športnega kompleksa Aspire je sicer že tekmovala pred štirimi leti, ko je bila poleg nekdanjega suvalca krogle Miroslava Vodovnika edina slovenska atletinja na dvoranskem svetovnem prvenstvu. Tedaj je nastop razočarana končala že v dopoldanskih kvalifikacijah, medtem ko se je na tedanje prvenstvo odpravila bistveno bolje pripravljena kot včeraj na miting diamantne lige. »Ženski troskok je že bil na sporedu diamantne lige tudi v Dohi, ampak takrat me organizatorji niso povabili na nastop. Ko pa sem bila dobro pripravljena, v Dohi ni bilo troskoka,« je dan pred odhodom po dopoldanskem treningu v Ljubljani povedala Snežana Vukmirović, katere menedžer je še naprej Avstrijec Robert Wagner, ki je v preteklosti delal s številnimi slovenskimi atleti, po aferi Jolanda Čeplak pa le še z redkimi.

»Res ne vem, kaj naj pričakujem od prve tekme sezone. S trenerjem Srdjanom Djordjevičem sva se odločila, da bom skakala z zaletom, dolgim dvanajst korakov, saj bo tako manj možnosti, da naredim kakšno napako. Seveda je moj cilj, da si čim prej pridobim samozavest za zalet s štirinajstimi koraki, toda za takšen napredek bom potrebovala še nekaj časa,« je razlagala Primorka, ki si je v bazičnem delu priprav za novo sezono natrgala kvadriceps, zaradi česar je v tri- do štiritedenskem zaostanku na novo sezono. »Če je prav, da sem se kljub temu odločila, da bom tekmovala? Po mojem je tako prav. Ko športnik dobi povabilo, da lahko tekmuje v tako elitni druščini, kot so mitingi diamantne lige, se nanj odzove. Navsezadnje se v Doho ne grem kazat, temveč grem tekmovat. Res je sicer, da nimam kakšne rezultatske osnove za optimizem. Toda treba je začeti tekmovati in si prizadevati za čim boljše uspehe. Morda pa bo prav neobremenjenost ključ do kakšnega daljšega skoka od pričakovanj, kot večkrat omeni trener,« pravi Snežana Vukmirović. »Kot veste, sem imela večkrat na svoji športni poti težave s kakšnim kilogramom preveč, sedaj pa teh težav nimam. Imam 65 kilogramov, torej celo enega manj kot v sezoni, ko sem dosegala osebne rekorde. Imam pa še rezerve v nekaterih drugih prvinah troskoka, ki jih bom morala v prihodnosti izboljšati,« je zaključila atletinja Massa.

»Zadovoljen bi bil, če bi Martina vrgla kopje okrog 61 metrov. V tem primeru bi dobili dokaz, da smo na pravi poti. V tej sezoni smo prav vse cilje usmerili proti avgustovskemu evropskemu prvenstvu v Zürichu,« pravi Andrej Hajnšek, trener Martine Ratej, »v zadnjih dveh tednih je Martina v Medulinu dobro trenirala, 1. maja pa se je s polnega treninga udeležila tekme v Palmanovi. Dva meta je izvedla tehnično na visokem nivoju. Ker se je v zadnjih dneh nekoliko spočila, pričakujem, da bi lahko kopje v Katarju letelo dobra dva metra dlje kot v Italiji.«