Srečanje PEN z najdaljšo tradicijo se na blejski lokaciji uradno sicer odpira jutri, že danes pa se v Knjigarni Konzorcij z literarnim večerom z italijanskim pisateljem Andreo Molesinijem začenja spremljevalni program. Shod, katerega namen je predvsem dialog med pisatelji različnih kultur ter premlevanje o tem, kako literatura in umetnost nasploh pripomoreta k tolerantnemu sobivanju različnih civilizacij, bo tokrat obeležil stoletnico začetka prve svetovne vojne. Znotraj srečanja bo tokrat prvič potekal literarni festival Obrazi miru – Zbogom orožje.

Še vedno odprta rana

»Prva svetovna vojna je pustila veliko nedorečenih vprašanj in močno vplivala na stanje, v katerem živimo danes. Ker PEN na mednarodnem področju deluje znotraj prizadevanj za ohranitev in vzpostavitev miru ter obenem kot humanitarna organizacija za pisatelje, publiciste in filozofe, ki so v svojih domačih državah še vedno pod vplivom represije, verjamemo, da je potrebno kritično reflektiranje teh dogodkov,« pojasnjuje podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak in dodaja, da še vedno obstajajo raznolike optike o tem delu zgodovine. Predsednik taistega centra Marjan Strojan pa primakne: »Ko so mi različni pisatelji pošiljali prispevke, ki bodo predstavljeni na konferenci, sem opazil, da je prva svetovna vojna tudi po sto letih še vedno odprta rana ter da se o njej marsikje še ne želi govoriti.«

Pomemben vidik srečanja bo vprašanje, kakšne sledove prva svetovna vojna pušča v današnji literaturi, čemur bo posvečena prva okrogla miza. Na drugem omizju, ki ga prireja odbor pisateljev za mir Mednarodnega PEN, bodo govorili o tem, ali pravzaprav živimo v vojni ali miru. Ob tej priložnosti je bila izdana tudi drobna knjižica Pisma s fronte.

Pa vendar na sporedu ne bodo le razpredanja, saj se bodo, kot že v preteklih letih, zvrstila številna srečanja pisateljev iz sprtih držav in območij, kot denimo med ruskimi in ukrajinskimi literati ali Gruzijci in Oseti, ki si želijo pospešitve procesa sprave. Ponovno pa se bodo predstavili trije avtorji, vključeni v mrežo ICORN, ki jim bo Slovenija začasno ponudila zatočišče pred represijo v njihovih domovinah.

Osnovnošolci ob zvezdniku

Na blejskem srečanju se bo ob močni domači ekipi zvrstilo več kot 70 tujih pisateljev iz skoraj 40 različnih centrov PEN, med katerimi je najbolj zveneče ime prav gotovo francoski avtor Pierre Lemaitre, dobitnik prestižne francoske literarne nagrade Goncourt. Pisatelju bo ob obisku in slovenskem prevodu njegovega dela Au revoir là-haut (Na svidenje tam zgoraj) v četrtek posvečen literarni večer.

Posebno poglavje tokratnega srečanja pa je nekakšen literarni festival v malem, naslovljen Obrazi miru – Zbogom orožje, ki bo prek literarnih branj potekal po različnih krajih Slovenije. Sledila bo predstavitev dela vzgoje za mir nekaterih oddaljenih centrih PEN. Odbor pisateljic pa bo diskutiral o ženskah v vojni, kar je bila doslej pogosto prezrta tematika, pisma, ki so jih ženske svojim bližnjim pošiljale na bojišče, pa so bila nemalokrat zakopana skupaj s padlimi vojaki.

Svojevrstna novost bo sodelovanje mlajših generacij, saj bodo tokrat na srečanju prek že zaključenega literarnega natečaja na temo prve svetovne vojne prisostvovali tudi nekateri osnovnošolci. »PEN ima vedno starejše člane, zaradi česar želimo s tem natečajem spodbuditi, da bi se mu začelo pridruževati vse več mlajših,« razkriva ena izmed treh žirantov, ki so prebirali prispela besedila, Ifigenija Simonović.