Nekdanji voditelj »resničnostne« nanizanke na Discoveryju Človek proti naravi je prepričan, da so moderni moški zmedeni glede samodefinicije, saj ne potrebujejo več lovskih veščin za preživetje. Z moderno tehnologijo tako novodobni moški uporablja samo delček svojih bioloških sposobnosti.

»Včasih je bilo vse jasno: uporabljaš svoje puščice, možgane, iznajdljivost in pogum. To je gradilo moškega,« je poudaril idejni vodja resničnostne oddaje, v okviru katere bo 13 moških moralo na otoku preživeti kar 28 dni. V napovedi naj bi med drugim sodelovali 23-letni kmet, frizer iz Essexa, nevrolog in 71-letni upokojeni policist.

Grylls upa, da mu bo z novo nanizanko The Island uspelo navdihniti vse moške, ki imajo težave s samozavestjo. »Če se bodo ljudje iz te izkušnje nekaj naučili, ugotovili, da obstaja življenje tudi izven ozkih družbenih skupin, se spoznali s trdim delom, skupinskim delom, vodenjem, potem bo to čudovito,« je dodal.

Kritiki so glede nove nanizanke, ki se bo začela vrteti danes, precej skeptični. Nekateri menijo, da se bodo moški naučili veščin, ki jih bodo potrebovali le, če bodo po nesreči ostali zaklenjeni v živalskem vrtu. Učiti prazgodovinske veščine moderne moške je brez pomena, saj jih v svojem življenju ne bodo rabili, so prepričani kritiki.