Regata na Adi Ciganliji je bila sočasno tudi zadnja preizkušnja za slovensko reprezentanco pred evropskim prvenstvom, ki ga bo od 30. maja do 1. junija letos gostil Beograd. Za tekmovanje v srbskem glavnem mestu je predvidena še boljša udeležba kot na lanskem evropskem prvenstvu v Sevilli, saj je nastop svojih posadk napovedala tudi Velika Britanija, ki se doslej ni udeleževala prvenstev stare celine.

V sobotnem delu tekmovanja so Slovenci trikrat stali na stopničkah. V dopoldanskih predtekmovanjih so bile razmere odlične, kasneje pa so se ob močnem nasprotnem vetru pojavljale nevihte, ki so vseskozi prekinjale regato. Najštevilnejša je bila konkurenca med enojci, med 27 prijavljenimi skifisti pa je imela Slovenija deveterico. Izmed njih sta se Špik (tako kot na mednarodni regati v Zagrebu je tudi tokrat v obeh dneh nastopil med enojci) in Hrvat uvrstila v finale A, Jure Grace, Matevž Malešič in Gašper Ostanek v finale B, Tilen Pugelj in Borut Rebolj pa v C.

V finalu A je Špik vodil od starta do cilja in zmagal s prednostjo dveh dolžin čolna (pet sekund in osem stotink) pred drugim slovenskim finalistom Hrvatom. Tretji je bil Srb Nenad Beđik, lani evropski prvak v dvojcu. V B-finalu je zmagal Grace, Malešič je bil tretji, Ostanek šesti. »Občutek imam, da gre počasi vendarle na bolje. Mogoče bi bila še kakšna regata do EP koristna, vendar je na žalost ni na sporedu. Sicer je lahko govoriti po tekmi, kjer si hitro pridobiš prednost in potem samo nadzoruješ situacijo. Žal tokrat ni bilo najboljšega srbskega skifista Vasića zaradi poškodbe, ob njegovem nastopu pa bi dobil bolj realno sliko, saj se na težkih tekmah pokažejo pomanjkljivosti,« meni Luka Špik.

Pri dvojnih dvojcih, med katerimi sta veslali tudi dve slovenski posadki, v soboto ni bilo predtekmovanj. Prvo mesto sta osvojila Srba Marko Marjanović in Aleksandar Filipović, lani sedma na SP in druga na EP, drugo pa Hrvata David Šain in Mario Vekić (+3,86 sekunde). Tretje mesto sta si priveslala Slovenca Matej Rojec in Gašper Fistravec, ki sta za Srboma zaostala za dobrih šest sekund, četrtouvrščena Aleš in Janez Zupan pa sta imela za najboljšo trojico zelo velik zaostanek.

Špik je včeraj, ko so tekmovanje spremljali močno deževje in sunki vetra, ponovil zmago med enojci. Znova ni imel prave konkurence (spet je bil odsoten Srb Goran Vasić), saj je drugouvrščenega Hrvata Luko Radonjića prehitel za deset sekund. Nastopila sta še dva Slovenca, sicer lahka veslača: Marko Bolha je bil peti, Pugelj pa osmi. V dvojnem dvojcu so nastopile tri slovenske posadke. Lahka veslača Malešič in Hrvat sta bila tretja za posadkama Srbije (Filipović, Marjanović) in Hrvaške (Šain, Vekić), veslali pa sta tudi dve slovenski posadki do 23 let: Grace in Ostanek sta bila četrta, Matej Grobelnik in Rebolj pa šesta. Na koncu je bila še tekma dvojnih četvercev, ki so nastopili v skupni tekmi s četverci brez krmarja. Med dvojnimi četverci je zmagala Slovenija A (Rojec, A. Zupan, J. Zupan, Fistravec) pred Slovenijo U-23 (Rebolj, Ostanek, Grobelnik, Grace).

»Če seštejem oba dneva, je bil naš najuspešnejši Špik. Obakrat je precej zanesljivo zmagal, saj ob odsotnosti Vasića očitno ni imel prave konkurence. Drugi dan je celo malenkost bolje odveslal, gledano primerjalno s časi zmagovalnih dvojcev in dvojnih dvojcev, pri katerih gre za zelo dobre posadke,« je Špikov nastop ocenil selektor Miloš Janša. Kljub temu je selektor dodal: »Še vedno pa se bo v prihodnjih tednih treba ukvarjati z nekaterimi vprašanji drugega dela proge.«

O preostalih slovenskih nastopih na Savskem jezeru je Janša dejal: »Dobro je nastopil tudi dvojni dvojec Rojec-Fistravec, medtem ko je druga posadka Aleš in Janez Zupan nastopila preslabo. V enojcu je treba omeniti še dober nastop lahkega veslača Hrvata. Primerjalno celo bolje kot drugi dan v dvojnem dvojcu z Malešičem, ob čemer je treba upoštevati, da je lahki dvojni dvojec olimpijska disciplina. Tudi nastop tega lahkega dvojnega dvojca ni bil slab. Omeniti velja še mladega Graceta z dobrim nastopom v sobotnem finalu B med enojci. Dvojni četverec ni nastopil slabo, vendar bi bil zadovoljen, če bi bili nekaj sekund hitrejši in bi naredili večjo razliko v primerjavi s sicer zelo kakovostnim srbskim čolnom.«