Marc Marquez še naprej prestavlja mejnike. Že na dirki pred tednom dni v Argentini je 21-letnik postal prvi dirkač v 43 letih, ki je slavil na prvih treh dirkah in jih začel s prvega startnega položaja. Včeraj je na svoji jubilejni, stoti dirki za svetovno prvenstvo temu dodal še eno zmago in močno povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima že 28 točk prednosti pred Pedroso in 39 pred Rossijem. Tretji Španec Jorge Lorenzo, za katerega je bila to jubilejna 200. dirka za svetovno prvenstvo, je ostal brez stopničk na četrtem mestu.

Pred nabito polnimi tribunami v Jerezu je bilo vprašanje le, kdo in kdaj bo ugnal trenutno nepremagljivega Marqueza, a je slednji še enkrat dokazal, da tekmecem ne namerava prepustiti primata. Drugouvrščeni Rossi je zaostal dobre 1,4 sekunde in je imel več dela z ubranitvijo drugega mesta pred Pedrosom, saj je bila njegova prednost pred njim na koncu le slabo desetinko sekunde. Marquez, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, je povedel že na začetku dirke.

Pred Marquezom je štirikrat zapored na začetku sezone zmagal Avstralec Michael Doohan leta 1992. »Lepo je z zmago začeti evropski del sezone, s četrto zmago na četrti dirki. Še zlasti ker do zdaj v Jerezu nisem imel veliko sreče. Poleg tega je bila to posebna zmaga, ker sem lahko z najvišjo stopničko proslavil svojo stoto dirko. Dirka ni bila posebno naporna, le v začetnih krogih sem moral takoj pritisniti na plin, saj sem vedel, da si moram čim prej privoziti nekaj prednosti. Trenutno smo res v odlični formi in ta trend bom skušal zadržati čim dlje,« je po tekmi dejal Marc Marquez, ki je v Andaluziji zmagal prvič v karieri.

Valentino Rossi je pristavil: »Zelo sem vesel, ker sem se lahko boril nekaj časa za prvo mesto, nato pa, ker mi je uspelo obraniti drugo mesto. Tukaj sem vedno rad dirkal, vzdušje je fantastično, to je naš pravi praznik. Drugo mesto je dokaz, da počasi napredujemo, čeprav dirka ni bila lahka.« Dani Pedrosa je bil razočaran nad startom in je poudaril, da je s težavo nadzoroval motocikel, ker je sprednja pnevmatika vztrajno spodrsavala. »Šele proti koncu dirke sem ujel ritem, skušal napasti, a se mi je prvič zalomilo, ravno toliko sem izgubil, da mi je potem zmanjkal kakšen krog in nove priložnosti za prehitevanje ni bilo več.« Jorge Lorenzo je pristavil, da so se njegovi problemi kopičili iz kroga v krog. Dodal je še, da mu manjka nekaj moči.

Najzanimivejša je bila dirka v razredu moto3, kjer je zmagal Italijan Romano Fenati (KTM) pred voznikoma Honde iz Španije Efrenom Vazquezom in Alexom Rinsom. Slednja sta zaostala vsega dobro desetinko sekunde, o izenačenosti tekme pa najbolje priča podatek, da je v manj kot dveh sekundah po dobrih 100 kilometrih dirke tekmo končalo kar šest tekmovalcev. V skupnem seštevku še vedno vodi danes četrti Avstralec Jack Miller z 79 točkami, a ima le še pet točk prednosti pred Fenatijem. Finec Mika Kallio (Kalex) je bil najhitrejši v razredu moto2. Drugi je bil Švicar Dominique Aegerter (Suter), tretji pa Nemec Jonas Folger (Kalex). Španec Esteve Rabat (83 točk) je na četrtem mestu ohranil skupno vodstvo v prvenstvu, Kallio zaostaja za 16 točk.

Naslednja dirka bo 18. maja v Le Mansu v Franciji.