Marquez tako še naprej prestavlja mejnike. Že na dirki pred tednom dni v Argentini je 21-letnik postal prvi dirkač v 43 letih, ki je slavil na prvih treh dirkah in jih začel s prvega startnega položaja. Danes je na svoji 100. dirki za SP temu dodal še eno zmago in močno povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Pred nabito polnimi tribunami v Jerezu je bilo vprašanje le, kdo in kdaj bo ugnal trenutno nepremagljivega Marqueza, a je slednji še enkrat dokazal, da tekmecem ne namerava prepustiti primata. Drugouvrščeni Rossi je zaostal dobre 1,4 sekunde in je imel več dela z ubranitvijo drugega mesta pred Pedroso, saj je bila njegova prednost pred njim na koncu le slabo desetinko sekunde. Marquez, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, je povedel že na začetku dirke.

Pred Marquezom je štirikrat zapored na začetku sezone zmagal Avstralec Michael Doohan leta 1992. "Imel sem še nekaj rezerve, a sem videl, da povečujem prednost. V tem ritmu sem nadaljeval, saj nisem želel ničesar tvegati. Vesel sem, da sem zmagal pred svojimi navijači," je po tekmi dejal Španec, ki je v Andaluziji zmagal prvič v karieri.

Najbolj zanimiva je bila dirka v razredu moto3, kjer je zmagal Italijan Italijan Romano Fenati (KTM) pred voznikoma Honde iz Španije Efrenom Vazquezom in Alexom Rinsom. Slednja sta zaostala vsega dobro desetinko sekunde, o izenačenosti tekme pa najbolje priča podatek, da je v manj kot dveh sekundah po dobrih 100 kilometrih dirke tekmo končalo kar šest tekmovalcev. V skupnem seštevku še vedno vodi danes četrti Avstralec Jack Miller z 79 točkami, a ima le še pet točk prednosti pred Fenatijem.

Finec Mika Kallio (Kalex) pa je bil najhitrejši v razredu moto2. Drugi je bil Švicar Dominique Aegerter (Suter), tretji pa Nemec Jonas Folger (Kalex). Španec Esteve Rabat (83 točk) je na četrtem mestu ohranil skupno vodstvo v prvenstvu, Kallio zaostaja za 16 točk.

Naslednja dirka bo 18. maja v francoskem Le Mansu.