25-letni predstavnik Avstrije se je rodil z imenom Tom Neuwirth, a v javnosti uporablja svoje žensko ime Conchita Wurst. Na lokalni izbor za pesem Evrovizije se je že prijavil, a se mu je enkrat izmuznil. Zdaj naša severna soseda, ki se je zaradi številnih neuspehov odpovedala nastopom na izboru za miss sveta, stavi na uspeh s svojim nenavadnim predstavnikom.

Peticije v Belorusiji, Armeniji in Rusiji

Conchita Wurst je sprožila nemalo zgražanja v Avstriji, kot tudi drugje po svetu. Proti njej so se obrnili v Belorusiji, Armeniji in Rusiji. Sestavili so celo peticije, v katerih zahtevajo, da avstrijsko predstavnico odslovijo s tekmovanja na Danskem. Podobno oster odziv se je odvil tudi lani, ko so Turki odpovedali prenos tekmovanja, ker je predstavnica Finske poljubila članico svojega benda in s tem izkazala podporo istospolnim zvezam.

V zadnjih desetih letih se je Avstriji v finale Evrovizije uspelo uvrstiti samo dvakrat. Leta 2011 je to uspelo Nadine Beiler, leta 2004 pa skupini Tie Break, ki je nazadnje pristala na 21. mestu. Conchita je v svoji državi znana po udeležbi v oddaji Najtežje službe v Avstriji, ko je delala v podjetju, ki predeluje ribe, in Wild Girls, v okviru katere je živela s plemenom v namibijski puščavi.

Conchitino pesem lahko poslušate tukaj