Prireditev je namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati Ljubljano nekoliko drugače, s tekaške ali pohodniške perspektive. Organizator ob lepem vremenu v vseh treh dneh dogajanja pričakuje več kot 30.000 udeležencev.

Prireditev bodo že tradicionalno odprli otroci iz ljubljanskih vrtcev. Na Pot ob žici se bodo podali v četrtek, 8. maja. V petek, 9. maja, se bo nadaljevala s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto, 10. maja, pa bodo Pot zasedli ljubitelji pohodništva in tekači trojk.

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od treh do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim potem pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji bodo odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki bodo prehodili celotno pot v dolžini 35 kilometrov, pa bodo dobili posebno kolajno.

Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3000 metrov za osnovne in srednje šole. Prijave na tek trojk so možne na spletni strani www.pohod.si do 30. aprila. Trojka mora ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi Tek trojk spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.