Med najbolj aromatične in najbolj uporabne spomladanske vrtnine sodi tudi drobnjak. Brez njega si v marsikaterem gospodinjstvu ne znajo predstavljati tradicionalne goveje juhe, radi pa ga imajo tudi povsem drugače usmerjeni vegetarijanci. Je sorodnik čebule in pora, zato ima tudi podoben okus, ki pa se vendarle razlikuje, predvsem je bolj blag. Velja za najmanjšo vrsto užitnih čebul in hkrati edino, ki že od nekdaj uspeva tako na stari kot novi celini. Uporabljamo ga za začinjanje rib, krompirja, juh in ostalih jedi, zelo uporaben je tudi za odganjanje insektov z vrtov. Že leta 1806 je cenjeni švedski anatom Anders Retzius v svoji knjigi Försök til en flora opisoval uporabo drobnjaka za začinjanje palačink, juh, rib in sendvičev. Švedi si brez drobnjaka ne morejo predstavljati ene svojih najbolj značilnih omak, tradicionalno postreženih na kresovanjih. Tudi Poljaki ga tradicionalno primešajo skuti, poleg pehtrana, krebuljice in peteršilja pa spada med najodličnejša zelišča francoske kuhinje. Svež drobnjak, če ga imamo preveč, lahko brez vsake škode zamrznemo, saj se mu s tem okus ne poslabša. V Evropi so ga gojili vsaj od srednjega veka, drugod pa so ga uporabljali tudi že pred 5000 leti. Rimljani so z njim lajšali bolečine v primeru opeklin ali vnetega grla, saj ima podobne zdravilne učinkovine kot česen in čebula. Romunski Romi so drobnjak uporabljali celo za vedeževanje. Verjeli so tudi, da lahko šop posušenega drobnjaka, obešenega pri hiši, odganja bolezni in zlo. Pa pustimo to ob strani. Privoščimo si ga v različnih jedeh, da nam bo odgnal predvsem lakoto in nas razveselil z odličnim okusom.

Povitniki z drobnjakom

Potrebujemo ostro moko, jajca, morsko sol, vodo. Za nadev še večji šop drobnjaka, jajca, šopek sveže bazilike, ekstra deviško olivno olje.

Iz moke, jajc, soli in vode (količine po občutku) zamesimo mehko testo, ki ga na pomokani deski na tenko razvaljamo. Preberemo, operemo in drobno narežemo drobnjak. Na olivnem olju na hitro spečemo nekaj umešanih jajc (količine prilagodimo testu), rumenjaki so lahko še malo tekoči. Primešamo jim narezan drobnjak in z mešanico namažemo razvaljano testo. Tesno ga zvijemo kakor za štruklje in narežemo na 15–20 centimetrov dolge štručke – tolikšne, da jih bomo lahko položili v lonec. Konce dobro zatisnemo, da nadev ne uide. Položimo jih v slan krop in kuhamo pet ali deset minut. Kuhane jemljemo iz vode in narežemo na 2–3 centimetre debele kolobarje. Nadevamo jih na segret krožnik, potresemo s sesekljano baziliko in poškropimo z dobrim olivnim oljem. Postrežemo kot samostojno jed z listnato solato. V izvirni koroški različici jajca spečemo na ocvirkih, z ocvirki pa na koncu nadomestimo tudi zabelo iz olivnega olja in bazilike.

Skuta z drobnjakom in bučnim oljem

Potrebujemo skuto, drobno sesekljan drobnjak, mleto rdečo papriko (po možnosti prekajeno), čisto bučno olje, morsko sol ali solni cvet.

Vse sestavine (količine po potrebi) zmešamo, da nastane sočna, mazava zmes, precej bogata z oljem, a vseeno ne premastna. Postrežemo s koroškim rženim ali drugim boljšim črnim kruhom.

Bučke z drobnjakovim sirom

Potrebujemo 6 mladih bučk, 1 limono, 2 žlici olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 250 g sira feta, 1 žlico olivnega olja (ali bučnega!), sveže zmlet črni poper ali čili, 2 stroka česna, šopek svežega drobnjaka.

V večjem loncu pristavimo vodo za blanširanje bučk. Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje ter počakamo, da dobi sivkasto prevleko. Bučke očistimo, a jih ne olupimo!Cele položimo v krop in jih blanširamo dobrih pet minut. Poberemo jih iz kropa, odcedimo in ohladimo. Drobnjak drobno narežemo. Česen olupimo in stremo. V skledo nadrobimo feto, dodamo žlico olivnega olja, česen, dve žlici narezanega drobnjaka in poper ter dobro premešamo. Z vsake ohlajene bučke podolžno odrežemo približno pet milimetrov debelo rezino. Nato vsako bučko z žličko nekoliko izdolbemo, a pazimo, da ostane ob robovih vsaj centimeter mesa. Bučke nadenemo s pripravljeno sirovo mešanico, namažemo z malo olja in položimo na žar. Počasi jih pečemo približno deset minut, da se nekoliko rjavkasto obarvajo. Pečene bučke pokapljamo s preostalim olivnim oljem in po okusu popramo. Ponudimo jih kot toplo predjed ali skupaj s solato kot lažji samostojni obrok.

Sirov namaz z drobnjakom

Potrebujemo 200 g pasirane skute, 100 g sira feta, 1 žlico čvrstega jogurta, 1 žlico sesekljanih mandeljnov, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Skuto damo v skledo in nanjo naribamo feto, dodamo jogurt, sesekljane mandeljne in drobnjak, sol in poper. Vse skupaj nežno premešamo, da je še videti grudice fete. Pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo. Ponudimo z izbranim kruhom, poleg pa se prileže tudi jogurt.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)