Veronski župan Flavio Tosi, sicer član desno usmerjene stranke Severna Liga, je najavil zakon, po katerem bodo prebivalci, ki bodo skušali pomagati brezdomcem, kaznovali s kaznijo v višini 500 evrov. Da to ni le njegova muha, je podkrepil z »dejstvi«, da rastoče število brezdomcev na osrednjem trgu v mestu predstavlja vse večje tveganje za zdravje prebivalcev.

Za vse večje število brezdomcev v mestu, domu Romea in Julije, je župan obtožil lokalne dobrodelne organizacije, ki so s pomočjo privabile pomoči potrebne. »Blizu trga Dante je velik vrt, na katerem ena od organizacij deli pakete s hrano. Sedaj tam spi 20 ali še več brezdomcev, ki vrt uporablja kot lastno stranišče. Situacija je postala neobvladljiva, zaradi česar sem bil prisiljen vpeljati to prepoved,« je razložil Tosi.

Županova odločitev je nemudoma naletela na številne kritike. Nekateri mu očitajo predvolilno nabiranje točk, drugi so ga že razglasili za lokalnega šerifa. Marco Tezza, vodja ene od človekoljubnih organizacij, je presenečen nad hipno odločitvijo župana. »Brezdomcev ne spodbujamo k življenju na cesti, gremo tja, kjer nas potrebujejo. Če nastanejo higienske težave ali kršenje javnega miru, pa se to mora rešiti na drugačen način,« je bil jasen.