Vrsto let ste spremljali tako Rossija kot Lorenza. Kako bi ju primerjali?

Jorga Lorenza dobro poznam, spremljal sem, kako se je razvijal. V primerjavi z Rossijem ima več »osnovne« hitrosti. Menim, da je najbolj popoln dirkač od vseh, ki trenutno dirkajo v motoGP. Njuno medsebojno dirkanje je dalo obema veliko, dvobojev se bomo še dolgo spominjali. Španec je imel v preteklosti težave s padci, a se je z leti veliko naučil. Oba bosta tudi letos nevarna v boju za naslov.

Kateri je po vašem mnenju boljši, hitrejši?

Rossi je toliko dosegel v tem športu, da bo nekaj časa trajalo, da ga bo kdo dohitel. Toda mladi dirkači so vedno hitrejši in agresivnejši. Toda Lorenzo je bil celo že v njunem prvem skupnem letu hitrejši, le da tega ni znal potrditi na dirki. Veliko se je moral naučiti, medtem pa je Rossi unovčil svoje bogate izkušnje.

In Lorenzo se je veliko naučil?

Seveda, to zelo dobro ve ravno Rossi. Zdaj še toliko bolj, odkar sta spet ekipna tovariša. Rossi je bil tako rekoč stalno pol koraka za Lorenzom. Ne razvija se samo tehnika, tudi način vožnje. Zdaj prihaja nova generacija, ki jo na primer uteleša Marc Marquez, pa seveda tudi Lorenzo. Rossi se bori kot lev, a vidi se, da vozi na zgornji meji zmogljivosti, da lahko še kolikor toliko drži korak z vodilno skupino. Na kakšni dirki je to dovolj, na kakšni pa ne več.

Torej je čas Rossija minil?

Ne bi tako rekel, prej bi rekel, da še ne. Kajti rezultati govorijo svoje. Dolgo let je bil kralj, a v primerjavi z Marquezom in Lorenzom se vidi, da sta onadva v osnovi že hitrejša. Lorenza sem dobro spoznal, in sem kmalu videl, da je na vseh področjih lahko boljši, kot sem bil jaz. Od naravnega talenta do bolj konstantne vožnje. V enem kvalifikacijskem krogu sva bila enako hitra, na dirki je bil enostavno bolj konstanten, jaz pač ne.

Marc Marquez kljub mladosti ne kaže posebnega spoštovanja do starejših?

Seveda, Marquez je prišel kot svež veter in precej zamajal samozavest bolj uveljavljenih dirkačev. Mislim, da je celo bolj talentiran dirkač kot Lorenzo, ki sicer zna iz svojega motocikla res iztisniti vse. Odlično se giblje na motociklu in ga obvladuje. Če je Lorenzo najbolj popoln dirkač, je Marquez gotovo najbolj talentiran, po moji oceni pa je starejši izmed obeh Špancev v določeni prednosti. Sploh v ovinku je Lorenzo hitrejši. Zdaj se ne sme pustiti spraviti iz ritma, ne sme se prepustiti čustvom. Če mu bo to uspelo, bo imel Marquez z njim letos še zelo veliko dela v boju za naslov svetovnega prvaka.

Povzeto po motorsport-total.com