Jean Claude pripada etnični skupini Tutsijev in je član organizacije Združenje študentov, preživelih genocida (AERG). To je leta 1996 ustanovilo 12 študentov Univerze Ruanda, odtlej pa so se razširili na več kot 43.000 univerz in srednjih šol po vsej državi, na svoji spletni strani poroča ameriški CNN.

AERG umetne družine svojih članov ustvarja na podlagi tega, katero šolo oz. univerzo obiskujejo. Ko družina nastane, se njeni člani zberejo in demokratično izvolijo "očeta" in "mater" iz svojih vrst. Tovrstne družine ne živijo skupaj, si pa medsebojno pomagajo, ko gre za finance in druga vprašanja.

Kot je pojasnil eden izmed koordinatorjev AERG Daniel Tuyizere, so Ruandci navajeni živeti v velikih družinah, a med genocidom je bilo pobitih veliko ljudi. "S tem smo se spopadli tako, da smo ustvarili umetne družine, da bi se lahko vrnili tja, kjer smo bili," je dodal.

Gre za nujnost, je dodala koordinatorka AERG Constantine Rukundo. "Potrebuješ nekoga, ki skrbi zate," je povedala in pojasnila, da je cilj, da tovrstne družine ostanejo skupaj za vedno.

Po ocenah Unicefa je zaradi genocida v Ruandi 95.000 otrok postalo sirot. Od tega jih je bilo 70 odstotkov priča umorom ali drugemu nasilju, številni so bili sami žrtve nasilja ali posilstev. Težave so se zanje nadaljevale tudi po letu 1994. Do leta 2001 je po ocenah 264.000 ruandskih otrok zaradi aidsa, ki je bil v veliki meri posledica posilstev, izgubilo enega ali oba starša.

Številni mladi zaradi tega danes živijo v revščini in brezdomstvu ter trpijo zaradi travm in pravnih vprašanj. Med drugim so zaradi smrti staršev številnim zasegli zemljo, ko so bili premladi, da bi se temu uprli.