Spodbudno je, da Slovenija iz tekme v tekmo raste skozi igro, kar se je potrdilo ob včerajšnji zmagi z 2:0 proti »stalni stranki« Madžarski. Po medlem uvodu v prvenstvo in nepričakovanem porazu z Japonsko je naša reprezentanca dobila vnovično potrditev, da je sposobna osvojiti turnir v Goyangu, kar je bilo znano dejstvo že v času priprav. Ključ do napredovanja med najboljših šestnajst hokejskih držav sveta se skriva v prve pol ure včerajšnjega obračuna z Madžari, ko so Slovenci takoj prevzeli pobudo in z agresivno igro stisnili tekmeca pred gol. Slovenija je stopnjevala ritem, si priigrala priložnosti z odprtih strelov, za zmagovito potezo pa se je izkazala Kopitarjeva rošada v tretjem napadu, ko je Jako Ankersta zamenjal Anže Kuralt, s čimer je moštvo pridobilo igrivost. Selektorjeva poteza je obrodila sadove v drugi tretjini, ko je kapetan Tomaž Razingar zadel iz bližine, Kuralt pa je dosegel doslej najlepši gol prvenstva. Medklic – Razingar je zabil že svoj jubilejni, osemdeseti gol za izbrano vrsto. Kar osemkrat je bil uspešen proti Madžarom.

Slabši trenutki tekme? Kljub zmagi je bilo še vedno nekaj očitnih pomanjkljivosti. Ob udobnem vodstvu z 2:0 je Slovenija preveč zanihala, ko ji je vztrajno popuščala zbranost. Ko se je zdelo, da je že našla zmagovito igro, je moral ob kočljivih situacijah mirno kri ohraniti vratar Luka Gračnar, ki že drugo tekmo zapored ni prejel gola. Igralci so mu pomagali s požrtvovalnostjo, ko je bil v obrambi opazen moštveni duh. Slovenija ima še največ rezerve ob igri z igralcem več, ko napadalne akcije nikakor ne stečejo po načrtih. Selektor Kopitar vseskozi menja igralce za ta element igre in išče najboljšo peterko, a za zdaj še ni imel srečne roke. Prav ima, ko poudarja, da bi morali biti igralci bolj disciplinirani, saj je izključitev preveč, vendar za zdaj je obramba še dovolj trdna. Na hujših preizkušnjah bi vsekakor lahko bila že danes zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času, ko bo nasproti stala Ukrajina. Ta si je včeraj močno otežila življenje, ko je izgubila proti Japonski, ki ima zdaj na stežaj odprto pot do elite, Ukrajina pa bo zadnjo rešilno bilko iskala ravno proti Sloveniji.

»Dobro je, da smo ohranili nedotaknjeno mrežo, a moram reči, da za vsak dosežen zadetek preveč garamo. Če bi zadeli večkrat, bi nam bilo lažje, tako pa smo se spet mučili do konca in porabili veliko energije,« je selektor Matjaž Kopitar povedal po zmagi in si zaželel, da bi Japonci čim bolj namučili Ukrajince, a prav gotovo ni pričakoval, da lahko samuraji po zmagi nad Slovenijo pripravijo novo presenečenje.